Pnina Tamano-Shata lesz Izrael első etiópiai születésű minisztere

Pnina Tamano-Shatát lehet az első etiópiai születésű izraeli miniszter, miután csütörtökön Beni Ganz, a Kék és Fehér párt vezetője őt jelölte az alijáért és integrációért felelős minisztérium élére.

Tamano-Shata 1981-ben született az etiópiai Wuzaba faluban. 1984-ben az etiópiai Béta Iszráel közösség tagjait Izraelben szállító Mózes-hadművelet keretében érkezett a zsidó államba – kezdi a politikust röviden bemutató portréját a The Algemeiner.

Annak érdekében, hogy eljussanak Izraelbe, apjával és öt testvérével gyalogosan Szudánba mentek, ahonnan további ezrek társaságában szállították őket légi úton a zsidó államba. Édesanyja hátramaradt, a családot csak néhány évvel később egyesítették újra.

Szigd, az etióp zsidók ünnepe

Hesván hónap 29 az etiópiai zsidók számára különleges nap, a „leborulás” ünnepe.

Jogi diploma megszerzése után Tamano-Shata aktivista lett, és 2012-ben csatlakozott a Jes Átid párthoz, majd a Knesszetbe is bekerült.

„Nagyon izgatott vagyok és büszke arra, hogy betölthetem az alija- és integrációs miniszteri pozíciót” – nyilatkozta Tamano-Shata a Maariv izraeli napilapnak.

„Számomra ez egy mérföldkő, valamint egy kör bezárása, amely azzal a hároméves lánnyal kezdődött, aki anya nélkül indult ​​gyalog Izraelbe a sivatagon keresztül, az Izraelben való felnőtté válásomon és a közösség, az integráció, a másik elfogadása érdekében, valamint a diszkrimináció és a rasszizmus elleni, továbbra is folytatott harcomon keresztül, egészen a Knesszet falain belüli és kívüli nyilvános küldetésemig, illetve máig, az alija- és integrációs miniszteri pozíció elnyeréséig vezetett”

– tette hozzá.

Tamano-Shata megjegyezte: „Az alija Izrael Állam lelke és dobogó szíve. Szorgalmasan dolgozom azon, hogy ösztönözzem a bevándorlást a világ minden országából és vezessem a bevándorlók befogadási folyamatának reformját Izraelben”.

Az izraeli bevándorlók szolgálatát egy „nagy nemzeti küldetésnek” nevezte, és kijelentette, hogy „elkötelezetten és hűséggel fog munkálkodni azon, hogy minden bevándorló gyermek és felnőtt az első pillanatoktól kezdve otthon érezze magát”.

Netanjahu bemutatta vadiúj egységkormányát a Knesszetben

Ezzel véget ért Izrael történetének legsúlyosabb politikai krízise, és Ganz szerint egy esetleges polgárháborúnak is elejét vették.