Netanjahu bemutatta vadiúj egységkormányát a Knesszetben

Ezzel véget ért Izrael történetének legsúlyosabb politikai krízise, és Ganz szerint egy esetleges polgárháborúnak is elejét vették.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délután hivatalosan bemutatta új kormányának tagjait a parlamentnek — írja a The Jerusalem Post.

A zsidó állam sorban 35. kormánya rekordszámú minisztériummal és bizottsággal fog működni. A kulcsminisztériumokból számos a Beni Ganzhoz tartozó frakcióhoz került a koalíciós megegyezés szerint, ami a Likudban már a kezdetektől fogva nemtetszést váltott ki.

Sokáig úgy tűnt, hogy a március 2-i zsinórban harmadik választások is kudarccal zárulnak, végül azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök és riválisa, a Kék-Fehér vezetője, Beni Ganz április 20-án megállapodást írt alá egy nemzeti, vészhelyzeti egységkormány létrehozásáról.

Bár eredetileg az eskütételt május 13-án, szerdán tartották volna, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter villámlátogatása miatt másnapra halasztották. Csütörtökön azonban lázadás tört ki a Likud vezető tagjai között a minisztériumok elosztása kapcsán, így a miniszterelnök arra kérte koalíciós partnerét, Ganzot, hogy halasszák el ismét a ceremóniát vasárnap délután 1 órára.

Izrael 35. kormánya az ország történetének valaha volt legnagyobb és legdrágább kormánya lesz – írja az Új Kelet.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök május 13-án, szerdán este jelentette be, hogy sikeresen lezárta a kormányalakítási tárgyalásokat, és erről tájékoztatta a Knesszet elnökét, Beni Ganzot, illetve Reuven Rivlin államelnököt is.

Mind a 34 kabinet miniszter eskütétele megtörtént; Izrael történetében a mostani kormányban van először női ultraortodox miniszter, Omer Jankelevics (Diaszpóra ügyek), illetve első etiópiai származású miniszter, Pnina Tamano-Sata.

A Kneszet (kormány)képviselők 73 igen szavazatával ratifikált egységkormány két koalícióra és két miniszterelnökre épül.

Netanjahu beszédét azzal kezdte, hogy méltatta kormánypartnerét, a Kék és Fehér vezetőjét, Beni Ganzot, akivel együtt szolgáltak a gázai Erős szikla hadműveletben, és hiszi, hogy jól együtt tudnak majd működni az új kormányban, hogy izraeli minden polgárát jól szolgálják. Ganz 2021 november 21-én váltja majd Netanjahut miniszterelnökként a rotációs felállásban.

„Elhatároztuk, hogy egységkormányt álltunk fel a negyedik választás elkerülése érdekében, ami csak megosztottságot és újabb 3 millió sékel elpazarlását jelentette volna. A köz egységkormányt akart, és azt is kap,”

— jelentette ki a miniszterelnök.

Netanjahu szerint a széles kormány kialakításának összege jóval alulmúlta egy újabb választásét. Lefektette az új kormány irányvonalát is, határozottan megerősítve Júdea és Szamária annektálása felé való elköteleződését.

„Eljött az idő arra, hogy kiterjesszük szuverenitásunkat Júdea és Szamária zsidó közösségeire. Ez nem távolítani, közelíteni fogja a békét. Ezek a települések mindenképpen Izrael részei lesznek.”

Jobboldali, jelenleg ellenzékbe kívánkozó volt szövetségesére, a Jaminára utalva hozzátette abbéli reményét hogy „a kormányhoz egy másik a blokkunkhoz tartozó párt is csatlakozik majd”.

A miniszterelnök a jobboldali frakciójához tartozó nemzeti-vallásos szövetséggel sehogy sem tudott megegyezni. Végül a leggyengébb láncszemet, Rafi Peretzet csábította át saját koalíciójába. A Jamina megmaradt öt képviselője pedig úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja tovább a telepesek és az annektálás érdekében folytatott harcot.

Beni Ganz kijelentette, az Izraelt sújtó legrosszabb politikai válságnak ezzel vége, hozzátéve, egy esetleges polgárháborút előzött meg azzal, hogy belement a Netanjahuval való összefogásba.

Volt pártvezetőtársa, Jair Lapid erős kritikával illette volt partnereit Bni Ganzot és Gabi Askenazit amiért csatlakoztak az egységkormányhoz.

„Ma egy olyan embernek fogadnak hűséget, aki egy héten belül bűnügyi tárgyalás alanya lesz…A realitás az, hogy ilyen emberrel még a gyermekeinket sem hagyjuk játszani, ebben az épületben mégis ő a miniszterelnök.”

Kétségek az új izraeli egységkormány körül

Az eskütétel előtt 24 órával Netanjahu tájékoztatta az államfőt, hogy sikerült kormányt alakítania. Aztán kiderült, hogy még nem teljesen. Nagy Gabriella elemzése.