Kétségek az új izraeli egységkormány körül

Másfél év sikertelen választási sorozata és a végtelennek tűnő koalíciós tárgyalások után úgy tűnt, az izraeliek végre fellélegezhetnek. A parlament által megszavazott eskütétel időpontja előtt 24 órával Benjamin Netanjahu miniszterelnök tájékoztatta Reuven Rivlin államfőt, hogy sikerült kormányt alakítania. Aztán kiderült, hogy még nem teljesen.

A kormány beiktatásának napján Beni Ganz alternatív miniszterelnök-jelölt állítólag a médiából értesült arról, hogy Netanjahu a Likudon belül kialakult pozícióharc miatt halasztást kért tőle vasárnapig. Ganznak ezek után nem sok választása maradt.

A Likud-lázadás mögött elégedetlen szenior párttagok álltak, akik azzal fenyegetőztek, hogy el sem mennek az eskütételre. A miniszterelnök számára többen is világossá tették, hogy nem külképviseletekre, hanem kulcsminisztériumi kinevezésekre tartanak igényt.

Ganz, egyébként jóhiszeműen, a megállapodás szerint megjelölt időpontban lemondott viharosan szerzett Knesszet-elnöki mandátumáról a megalakuló kormány javára. A nagy kavarodásban a kormány beiktatására vonatkozó halasztást frakciójának beleegyezésével elfogadta ugyan, de a körülményekre való tekintettel jogilag még mindig ő a Knesszet elnöke.

A sok vihart megért egységkormány tárgyalások után a várva-várt kabinet beiktatása eleve halasztással kezdődött Mike Pompeo amerikai külügyminiszter villámlátogatása miatt. A magas rangú diplomáciai látogatás egyik célja az új kormány amerikai nézőpontból fontos elképzeléseinek feltérképezése. A szívélyes sajtótájékoztató elején Netanjahu ígéretet tett, hogy másnap (csütörtökön) megalakul a két ország diplomáciai kapcsolatát továbbra is kiemelt státuszban kezelő Netanjahu – Ganz egységkormány.

A zsidó állam sorban 35. kormánya, amennyiben tényleg beiktatásra kerül, rekordszámú minisztériummal és bizottsággal fog működni. A kulcsminisztériumokból számos a Beni Ganzhoz tartozó frakcióhoz került a koalíciós megegyezés szerint, ami a Likudban már a kezdetektől fogva nemtetszést váltott ki.

Izraelben 18 hónap után megalakulhat az új kormány

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy sikeresen lezárta a kormányalakítási tárgyalásokat, és erről tájékoztatta a Knesszet elnökét, Beni Ganzot, illetve Reuven Rivlin államelnököt is.

A miniszterelnök a jobboldali frakciójához tartozó nemzeti-vallásos szövetséggel, a Jaminával sehogy sem tudott megegyezni. Végül a leggyengébb láncszemet, Rafi Peretzet csábította át saját koalíciójába. A Jamina megmaradt öt képviselője pedig úgy döntött, hogy ellenzékben folytatja tovább a telepesek és az annektálás érdekében folytatott harcot.

Rafi Peretz átállásáért a miniszterelnök a Jeruzsálem-ügyi tárcát ajánlotta cserébe, az új kormány beiktatása előtti utolsó órákban. Később azonban, utolsó cseppként a pohárban kiderült, hogy egy Netanjahuhoz közeli képviselő, Dudi Amszalem is igényt tart Peretz minisztériumára. Amszalem nem akart engedni, így a kellemetlen egybeesést követő felfordulás továbbterjedt, és eljutott Rafi Peretz fülébe is.

Végszóra többen is visszautasították a nekik felajánlott, vagy fel sem ajánlott “gyenge” kinevezéseket, mondván, évek óta tartó hűségükért cserébe a miniszterelnök olyanokat tüntetett ki, akiknél nem indokolt a vezetői kinevezés, vagy nem is voltak a Likud megválasztott listáján. A zendülők között Avi Dichter, a Sábák (titkosszolgálat) volt igazgatója is enyhén szólva kiakadt.

A Likudon belüli feszültség kipattanásához Juli Edelstein volt parlamenti elnök napok óta tartó ellenállása is hozzájárult.

Edelstein a miniszterelnök után a második legbefolyásosabb politikus, aki Beni Ganz és a miniszterelnök felajánlása miatt vesztette el a jövő évi államfő jelölésre is feljogosító Knesszet elnöki székét. A prominens párttag megnyugtatására a miniszterelnök mindent megtett, amit lehetett, de nem sikerült Ganzot meggyőznie arról, hogy Edelstein visszakaphassa a posztot. Az immár csak volt Knesszet-elnök az utolsó percig ellenállt, és nagy nehezen fogadta el végül az egészségügyi tárcát.

Ezután a kedélyek valamelyest lehiggadtak, de a miniszterelnök erős jobboldali blokkja a Jamina elvesztésével gyengült. A vallásos cionisták az elmúlt nyolc évben folyamatosan benne voltak a kormányban és képviselték a zsidó állam választóinak jelentős csoportját.

Az utolsó órákban az ultraortodox (haredi) pártok vezetői még reménykedtek, és külön kéréssel fordultak Netanjahuhoz, hogy ne hagyja a cionistákat átülni az ellenzékbe.

A miniszterelnök azonban hajthatatlan volt, vagy egyszerűen már nem tudott volna mit felajánlani volt védelmi miniszterének, Naftali Bennettnek és elégedetlen társainak.

A meglepetésen túl, avagy Pompeóra várva

Az amerikai külügyminiszter személyes jelenlétével fogja megerősíteni az annektálás izraeli szándékát, valamint az új koalíciót. Nagy Gabriella elemzése.

A miniszerelnöknek vasárnapig van ideje rendet rakni a Likud házatáján és elfogadtatni az új kormány összetételét pártjának tagjaival. A pénteki legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, valamennyire helyreállt a rend a jobboldali blokkban. Rafi Peretz megkapta a beígért Jeruzsálem-ügyi kinevezést. Dudi Amszalem pedig összekötő miniszter lesz a kormány és a Knesszet közt, ráadásul a cyber-ügyek tárcája is hozzá fog tartozni.

A Jamina részéről végül tegnap este Naftali Bennett hivatalosan is bejelentette pártja ellenzékbe vonulását. A vallásos cionisták vezetője szerint az új kormány ”nem egység-, hanem Bibi-kormány lesz”, a miniszterelnökkel folytatott koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban pedig csak annyit jegyzett meg: ”nincs semmi, mert nem volt semmi”, utalva ezzel a miniszterelnök szavaira, amit az ellene indított korrupciós vizsgálat kapcsolatban mondott anno.

Ugyanakkor az elmúlt másfél évben mindent vagy majdnem mindent megért izraeli közönség és a média már nem mer olyan elhamarkodott kijelentéseket tenni, hogy a Jamina biztos nem lesz a kormányban, vagy egyáltalán lesz-e mostanában kormány.

Egy biztos, amennyiben jövő hét csütörtökig a Netanjahu – Ganz egységkormány nem teszi le az esküt, akkor negyedik választást fognak kiírni, addig is az ügyvezető miniszterelnök Benjamin Netanjahu és a Knesszet elnöke is Beni Ganz marad.

Jariv Levin (Likud), aki először lemondott miniszteri tisztségéről, hogy az új kormány parlamentjének elnöke lehessen, visszavette korábbi tárcájának vezetését, és jogilag továbbra is Ganz az elnök. Ahhoz, hogy az új kormány letehesse két nap múlva az esküt, Levinnek le kellene mondania ismét a miniszterségről, ahogyan Ganznak is a Knesszet elnöki posztjáról. A jelek szerint mindez nem történt meg, úgyhogy az egységkormány-egyezmény szerint ebben a formában vasárnap nem alakulhat meg az új kormány.

Netanjahu annektálási terve megállíthatatlan

Netanjahu az amerikai béketervben is szereplő annektálási terve nem csak az izraeli szélsőjobb álma, de Izrael fontos biztonsági érdeke is.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.