Etióp tüntetések Izraelben: „Tiszta Amerika. Az a része, amit nem szeretünk”

„Izraelben eddig nem látott, méretű és jellegű tüntetéseket tartottak” – írja Megyeri András Jonatán a Lekvár&Jam oldalán, ahol sorra veszi az etióp zsidók kalandos érkezésének történetét a Szentföldre, és az azt övező háláchikus vitákat és határozatokat.

Az elmúlt héten az izraeli közvéleményt az etióp közösség tüntetései tartották lázban. Történt ugyanis, hogy egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt meglőtt egy 19 éves etióp fiatalembert, Solomon Tekah-t, aki belehalt sérüléseibe. A rendőrtiszt elmondása szerint egyik este feleségével és három gyerekével sétált egy parkban, amikor három, etióp srác összetűzésére lett figyelmes. Durvának tűnt az incidens, így a rendőr, aki, ismétlem, szolgálaton kívül volt, miután felszólította a fiúkat, hogy hagyják abba és jelezte, hogy rendőr, figyelmeztető lövést adott le. Elmondása szerint a golyó a földről visszapattanva fúródott be a fiatal Tekah mellkasába, aki azonnal meghalt.

Sokan, nem csak az etióp közösségből szándékosságot vélnek felfedezni a rendőrtiszt tettében. Az etióp közösségben az eset folytán, de nem feltétlenül külön ezen eset miatt, felforrósodott a hangulat és több városban, Izraelben eddig nem látott, méretű és jellegű tüntetéseket tartottak.

Tiszta Amerika. Az a része, amit nem szeretünk.

Megyeri András Jonatán írása a Lekvár&Jam blogon folytatódik.