A jeruzsálemi főrabbi meglátogatta az ártatlanul megölt autista palesztin férfi családját

Árje Stern, Jeruzsálem áskenázi főrabbija meglátogatta Iyad Halak gyászoló családját. Amint arról a Neokohn is beszámolt, az autista palesztin férfit az izraeli határőrség tévedésből lőtte le.

Halakot Kelet-Jeruzsálemben lőtte le az izraeli határőrség, mert a kezében lévő mobiltelefont fegyvernek nézték. Izrael Állam bocsánatot kért az áldozat családjától és részvétét fejezte ki – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Stern rabbi, akit a jeruzsálemi városvezetés több tagja is elkísért kondoleáló látogatására, elmondta: „a megbékélés üzenetével” érkeztek. Halak édesapja megköszönte a látogatást.

Amir Ohana közbiztonságért felelős miniszter is jelezte korábban, hogy meg kívánja látogatni az áldozat családját. A miniszter elmondta:

„a rendőröknek a másodperc tört része alatt kell meghozniuk életbevágó döntéseket egy olyan környélen, ahol a terrorista támadások nap mint nap veszélyt jelentenek.”

Ohana azután mondott le a látogatásról, hogy Halak édesapja kedd este egy olyan videóüzenetet tett közzé közösségi médiában, amely azt fogalmazta meg, hogy nem akar a kormány részéről látogatót fogadni.

Szerdán a közbiztonságért felelős miniszter a Knesszetben olyan kötelező tréning elindítását sürgette, mely segít a rendőröknek felismerni a fogyatékkal élő személyeket.

Izzik az izraeli közbeszéd az autista arab fiú halála miatt

A szenvedélyes közbeszédet moderáló héber „tiksoret” kommunikáció akkor teljesít a legjobban, amikor semlegesíteni tudja a heves közel-keleti indulatok nyomán kialakult lincshangulatot.