Európai vezetők barátilag fenyegetik Izraelt

Arra kérik Izrael miniszterelnökét, hogy lépjen vissza annektálási terveitől.

Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország mellett Olaszország vezetője is levélben fordult az izraeli miniszterelnökhöz. Arról egyelőre nincs hír, hogy Németországból is érkezett volna hasonló üzenet a zsidó állam számára — közölte szerdán az Israel Hayom című lap.

„Baráti szellemben arra kérem, hogy új kormányával ne tegyen egyoldalú lépéseket”

— írta levelében Emmanuel Macron, aki szerint az izraeli vezetés aláásná a közel-keleti régió stabilitását, ha megvalósítaná annektálási terveit Ciszjordánia bizonyos területein.

Boris Johnson brit miniszterelnök hasonló levelet írt Benjamin Netanjahunak.

Szintén így tett Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki levelét Beni Ganznak is elküldte. Pedro Sanchez spanyol vezető pedig a nemzetközi jog betartására szólította fel Izraelt hasonló hangvételű levelében.

Az EU mindenáron megakadályozná Izrael annexiós terveit

„Biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel” – közölte Josep Borrell.

Múlt héten Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője figyelmeztetett arra, hogy a tagállamok részéről szankció várható, amennyiben Izrael megteszi a lépést. Élesen kritizáló nyilatkozatát később Magyarország és Ausztria ellenezte.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a januárban bemutatott amerikai béketerv engedélyt adott Izrael számára, hogy joghatóságát kiterjessze a Jordán-völgyre és a ciszjordániai ún. „C területekre”, bennük a zsidó telepekkel.

Netanjahu hétfőn a Kneszetben kijelentette, hogy az annektálási folyamat kezdeteként megjelölt július 1-jei időpont nem változik.

Arról, hogy Izrael számára miért fontosak ezek a területek, és miért most kíván lépni az ügyben, ebben az írásban olvasható bővebben.

Miért akar Izrael területeket annektálni? És miért pont most?

Az izraeli szuverenitás kiterjesztése Ciszjordánia egyes részeire nem ugyanaz, mint amikor a Kreml bekebelezte a Krímet. Megyeri A. Jonatán publicisztikája.