Új, sokkoló előrejelzés: Amerikában úgy tűnik, a java még hátravan

Miközben a Trump-kormány belső szakértői anyaga napi 200 ezer új esetszámot becsül júniusig, a Fehér Ház megtiltja a koronavírus elleni küzdelmet vezető operatív csoportnak, hogy a Kongresszus előtt tanúvallomást tegyen – írja a The New York Times.

Miközben a Trump-adminisztráció a gazdaság újraindítására sarkallja az államokat, egy új belső előrejelzés szerint az amerikai megbetegedések napi száma a mostani mintegy 2500-ról napi 200 ezerre is növekedhet a hónap végéig. Az adatok sokkolók, és azt mutatják, hogy

A washingtoni egyetem egyik intézete szerint az Egyesült Államokban mintegy 135 ezer halálos áldozatra lehet számítani augusztus elejéig bezárólag, ez mintegy kétszerese az áprilisban tett becslésnek. Az intézet közlése szerint a május 11-én, 31 államban életbe lépő enyhítések miatt jelentősen felgyorsul a vírus terjedése.

A tanulmány megerősíteni látszik az általános vélekedést, mely szerint a korlátozások enyhítése és a gazdaság újranyitása miatt a március közepei állapotok ismételt megjelenése várható, amikor is számos helyen, a nem elegendő kórházi ágy és hiányos felszerelés miatt sokan a kórházi folyosókon haltak meg.

Vasárnap Trump elnök 100 ezer potenciális halálos áldozatot említett, kétszer annyit, mint két héttel korábban: „75, 80 és 100 ezer halálos áldozattal is számolnunk kell” – mondta az elnök, „ez borzasztó, egy ember elvesztése is túl sok.”

Azon államok után, melyekben a korlátozások enyhítését jelentették be, több újabb állam kezdi lassan újranyitni gazdaságát. Indiana, Kansas és Nebraska már hétfőn megengedte, hogy az üzletek kinyithassanak, annak dacára, hogy ezekben az államokban növekvő megbetegedéseket regisztrálnak.

Nyitni vagy nem nyitni? – Így rendeződik vissza az élet a világon a koronavírus árnyékában

Miközben itthon még találgatások zajlanak arról, valóban kinyithatnak-e újra az éttermek és szállodák májusban, összegyűjtöttük, hogy az egyes országok éppen hol tartanak a kérdésben.

Más államok, így például Texas, Minnesota, Iowa és Tennessee szintén az üzletek megnyitását fontolgatják.

„A legtöbb amerikai még nem fertőződött meg, így immunitásról nem beszélhetünk. A vírus pedig gyorsan elterjed egész Amerikában”

– mondta Dr. Larry Chang, a Johns Hopkins egyetem víruskutató specialistája.

Naponta mintegy ezer és kétezer közötti a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban, és mintegy 25 új megfertőzöttet regisztrálnak. Annak dacára, hogy olyan városok, mint New York, Detroit és New Orleans javulást mutatnak, más sűrűn lakott városokban, mint Los Angelesben vagy Chicagóban most is növekszik a megfertőzöttek száma.

Egy, a The New York Times birtokába került levél szerint a Fehér Ház megtiltotta a koronavírus elleni küzdelmet vezető operatív csoport tagjainak és azok kollégáinak, hogy a kongresszus előtt tanúvallomást tegyenek, ezt csak Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke engedélyével tehetik. Az amerikai kongresszusi bizottság azt vizsgálja, hogy a kormány megfelelő intézkedéseket tett-e a vírus leküzdése érdekében, illetve a gazdasági kár enyhítésében.

Demokrata képviselők elítélik a lépést, mondván, az elnök így akarja elhallgattatni az egészségügyi szakértőket, „a hallgatás csak elhúzza ezt az egészségügyi és gazdasági krízist” – mondta Chuck Schumer demokrata frakcióvezető, aki hozzátette: „az elnök viselkedése, melyben hallgat az igazságról, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy más országok mögött járunk a vírus terjedésének megakadályozásában.”

Miközben a világ vezetői mintegy 8 milliárd dollárt ajánlottak fel a vírus elleni küzdelemre, Trump nem tett ilyen felajánlást, mondván „az Egyesült Államok dollármilliárdokat költ az országon belüli védekezésre.”

Az Európai Unió által kezdeményezett háromórás felajánlás-gyűjtő videokonferencián számos ország, mint Japán, Ausztrália és Norvégia is részt vett, és egyenként tettek komoly felajánlásokat, kicsitől nagyig. Románia például 200 ezer dollárt, Kanada 850 milliót ajánlott fel. A gyűjtést szervező Európai Unió közlése szerint az összeget két év alatt kívánják felhasználni a COVID-19 elleni küzdelemben annak érdekében, hogy mindenhova eljuthasson a majdan kifejlesztett vakcina.

Összeszólalkozott a zsidókkal a New York-i polgármester

Blasio letartóztatásokkal fenyegette meg a zsidó közösséget, miután a koronavírus miatt elhunyt Chaim Mertz rabbi temetésén több ezer ultraortodox gyászoló vett részt.