Összeszólalkozott a zsidókkal a New York-i polgármester

Az amerikai zsidó szervezetek felháborodtak, miután Bill de Blasio demokrata polgármester letartóztatásokkal fenyegette meg a zsidó közösséget. 

New York polgármestere az amerikai sajtó kereszttüzébe került, miután egy nyilatkozatban kiemelte a zsidó közösséget és szigorú következményeket jósolt, amennyiben nem tartják be a távolságtartási rendelkezéseket. Bill de Blasio demokrata politikus így reagált a hírre, hogy Brooklynban,  a koronavírus miatt elhunyt Chaim Mertz rabbi temetésén több ezer ultraortodox gyászoló vett részt – számolt be a Times of Israel.

A polgármester azzal reagált a kritikákra, hogy „ha valakit megsértett a heves reakciójával azt sajnálja” majd hozzátette, hogy „nem bánja, hogy felhívta a figyelmet a veszélyre.” De Blasio kijelentette, hogy „szeretettel szólt, kemény szeretettel.”

Több emberi jogi szervezet szerint a polgármester szükségtelenül emelte ki a teljes zsidó közösséget, akiket az elmúlt időben sok antiszemita támadás ért.

Az ultraortodox közösség bocsánatot kért a szabályszegésért és kijelentették, hogy Blasiónak nem voltak rossz szándékai a figyelmeztetéssel.

A zsidó közösség több tagja rámutatott arra, hogy ugyanazon a napon több ezren vettek részt az amerikai haditengerészet repülőbemutatóján New Yorkban, amire azonban nem reagált semmit a polgármester.

A rabbi temetését a rendőrségnek kellett feloszlatnia, és a gyászolók ellenállás nélkül távoztak a helyszínről.

A New Yorki ultraortodox közösséget súlyosan érintette a járvány, és a kezdeti ellenállások után a többség betartotta a távolságtartási rendelkezéseket. A járvány kitörése óta több antiszemita összeesküvési elmélet is kering az interneten, melyek egy része a zsidóknak tulajdonítja a vírus létrehozását másik része pedig az elterjedésért hibáztatja őket.

A temetés feloszlatása után Bill de Blasio a Twitteren „zéró toleranciát” hirdetett.

„Valami teljesen elfogadhatatlan történt ma este Williamsburgban: egy hatalmas tömeg gyűlt össze egy temetésre a járvány közepén. Mikor meghallottam, magam mentem oda, hogy biztosan feloszoljon a tömeg. És amit láttam azt NEM FOGOM tolerálni, amíg tart a koronavírus elleni harc”

– írta a polgármester.

Mayor Eric Adams on Twitter: „Something absolutely unacceptable happened in Williamsburg tonite: a large funeral gathering in the middle of this pandemic. When I heard, I went there myself to ensure the crowd was dispersed. And what I saw WILL NOT be tolerated so long as we are fighting the Coronavirus / Twitter”

Something absolutely unacceptable happened in Williamsburg tonite: a large funeral gathering in the middle of this pandemic. When I heard, I went there myself to ensure the crowd was dispersed. And what I saw WILL NOT be tolerated so long as we are fighting the Coronavirus

„Azt üzenem a zsidó közösségnek, és minden más közösségnek, hogy nem lesz több figyelmeztetés. Kiadtam a rendőrségnek, hogy azonnal intézkedjenek vagy akár letartóztatásokat is hajtsanak végre, ha valahol nagy csoportban gyűlnek össze az emberek. Ez arról szól, hogy megállítsuk a betegséget és életeket mentsünk. Pont”

– tette hozzá a polgármester.

Hasonlóan hevesen reagáltak mind a republikánus mind pedig a demokrata közszereplők és politikusok, akik szerint Blasio túlzásba esett a fenyegetéssel és az általánosítással. Jonathan Greenblatt az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője felháborítónak nevezte a Blasio mondatait. A zsidó közösség több tagja is felszólalt a polgármester ellen.

„Veszélyes szóhasználat Polgármester, az egész zsidó közösséget vádolni egy kisebbség helytelen viselkedéséért. Vajon bármelyik más csoportról merne így beszélni?”

tette fel a kérdést  Avital Chizhik-Goldschmidt, a Foward amerikai-zsidó magazin szerkesztője.

A Tola’as Yaakov közösség az eset után kiadott egy nyilatkozatot, hogy mindenki maszkot viselt és a távolságtartást is betartották, csak a rendőri intézkedés megzavarta a szervezést és a gyászolók nagy csoportba tömörültek.

„Ahogy mondtuk, azt hittük, hogy a temetés a szabályoknak megfelelően le tud zajlani, bocsánatot kérünk, amiért nem így történt.  Fáj nekünk, hogy az eset miatt pellengérre lett állítva a zsidó közösség, ezért bocsánatot szeretnénk kérni minden egyes zsidótól”

– üzente a közösség.

Az Egyesült Államokban New Yorkot érintette a legsúlyosabban a koronavírus, ahol már több, mint 17 ezer ember halt meg a fertőzés miatt.  A nyolcmillió lakosú városban 1,1 millió zsidó él. Várhatóan a „Nagy Alma” lesz az utolsó amerikai város, ami feloldja a lezárásokat. A polgármester hétfőn bejelentette, hogy 64 kilométernyi utat lezárnak, hogy a lakosság könnyebben tudjon gyalogolni az utcákon.

A New York Times videója arról, hogyan érinti az ortodox közösségeket a járvány: 

How Coronavirus is Upending Ultra-Orthodox Jewish Traditions | NYT News

Hundreds of ultra-Orthodox Jews are estimated to have died in Brooklyn. Here’s how the pandemic is changing their longstanding rituals.Subscribe: http://bit….