Nyitni vagy nem nyitni? – Így rendeződik vissza az élet a világon a koronavírus árnyékában

Miközben itthon még találgatások zajlanak arról, valóban kinyithatnak-e újra az éttermek és szállodák májusban, összegyűjtöttük, hogy az egyes országok éppen hol tartanak a kérdésben.

Horvátország

Zágráb legutóbb úgy döntött, hogy fokozatosan és három lépésben fog enyhíteni a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Hétfőn reggel máris kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés is.

A kormány bejelentése szerint május 4-től újra várják vendégeiket a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig a bevásárlóközpontok és az óvodák is kinyithatnak, ahogy az általános iskolák alsó tagozatos diákjai is visszatérhetnek az iskolapadba. Ez utóbbit a szülőkre bízzák, és a Jutarnji List című horvát napilap keddi cikke szerint eddig úgy tűnik, hogy a horvát családok 80 százaléka egyáltalán nem akarja iskolába küldeni gyermekét május 11-től. A legtöbben ugyanis még mindig aggódnak a társasági érintkezések kockázatai és más lehetséges higiéniai veszélyek miatt.

Ausztria

A kormány keddi bejelentése szerint Ausztriában május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények – azaz az állatkertek, turisztikai látnivalók is. Tervek szerint az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek majd, az asztalnál ülőkre ugyanakkor nem vonatkozik az egyméteres távolság betartása, a személyzetnek pedig szájmaszkot kell viselnie.

Az éttermek reggel hat órától 23 óráig tarthatnak nyitva Ausztriában.

Mindezeken túl május 1-jén egy új, június végéig tartó szabályozás lép életbe, ami alapján a jövőben engedélyezni fogják a legfeljebb tízfős összejöveteleket.

Járványügyi védőeszközök egy bécsi automatában. Az osztrák kormány kötelező maszkviselést rendelt el az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközökön is. Hamarosan teljesen visszatér az élet a városokban. Kép forrása: MTI/EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ukrajna

Az országban még mindig gyorsan terjed a fertőzés, és keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Egy keddi sajtótájékoztató szerint a kormány szerdai ülésén engedélyezni fogja szigorú feltételek mellett a kiskereskedelmi élelmiszerpiacok újranyitását az országban. A kidolgozott határozat szerint a piacokon egyebek mellett kötelező lesz az árusoknak és a vásárlóknak is arcmaszkot viselniük, a bejáratoknál pedig testhőmérséklet-mérést fognak végezni. Ezen felül tíz négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat majd.

A piacokat szűk két hete záratta be ismét az ukrán kormány, azután, hogy március végén még újra engedélyezte a működésüket. Az újabb bezárás indoka az volt, hogy a piacokon nem tartották be a karanténkorlátozásokat.

Olaszország

Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap bejelentett újraindulási forgatókönyve szerint a járvány miatti óvintézkedéseket nagyon lassan és fokozatosan kívánja feloldani a római kormány. A hírt többen csalódottan fogadták: miközben fodrászok üzleteikhez láncolták magukat, a Scala milánói operaház bejelentette, hogy újranyitja kapuit, máskülönben csődbe jut. A lakosok többsége a kijárási korlátozás enyhítését hiányolja, a püspökök a templomok újranyitását sürgetik.

A Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék szerint a kormány „tehetetlensége” tönkreteszi az országot, és egyúttal a politikus bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roberto Gualtieri pénzügyminiszter ellen az „elégtelen” gazdasági-pénzügyi intézkedések miatt.

Csaknem kéthónapos zárva tartás után hétfőtől újra működik a nápolyi pizzériák egy része, ami „fontos lélektani tényező” a pizza szülőhelyének tartott város lakói számára. Ugyanakkor többen attól tartanak, hogy a zsúfolt utcák miatt Nápoly a koronavírus-világjárvány újabb gócpontjává válhat.

Franciaország

Az Eiffel-torony hazájában a kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től kezdve valamennyi kereskedelmi egység újranyithat bizonyos óvintézkedés mellett, de a nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak – erről tett bejelentést Edouard Philippe miniszterelnök kedden. Jelezte azt is, hogy a jelenleg május 23-ig érvényes egészségügyi rendkívüli állapotot meghosszabbítják „talán július 23-ig”.

Május 11-től mindenki szabadon elhagyhatja az otthonát, de csak 100 kilométeres körzetben mozoghat, és a gyülekezés is csak tíz főig lesz engedélyezett.

Kanada

Québec miniszterelnöke kedden bejelentette, hogy tartományában május 11-én megnyitják a Montreal régióján kívüli, majd május 19-én a montreali régióban levő óvodákat és általános iskolákat. Az észak-amerikai országon belül ebben a tartományban volt a legsúlyosabb a koronavírus-járvány. Francois Legault hozzátette, hogy nem teszik kötelezővé az iskolalátogatás, és a gimnáziumok, szakközépiskolák és egyetemek szeptemberig zárva maradnak.

Legault ezektől az intézményektől azt kérte, használják ki a távoktatást, amennyire csak lehet.

Kanadában országos szinten több mint 49 ezer fertőzöttet tartanak nyilván. Québecben 1600-an haltak meg a koronavírus miatt.

Dél-Korea

A szöuli védelmi minisztérium keddi közleménye szerint Dél-Koreában a hadsereg is részt vesz a közintézmények – oktatási és szociális létesítmények, illetve vallási helyszínek – fertőtlenítésében. Dél-Korea próbál fokozatosan visszatérni a normális életvitelhez, miután a koronavírus terjedése láthatóan lelassult, és kedden már csak 14 új esetet jegyeztek fel.

Az összes fertőzött száma 10 ezer felett van, és 244 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe. A kormány május elejéig várhatóan új irányelveket jelent be egyebek mellett arra vonatkozóan is, hogyan és mikor lehet újranyitni az iskolákat.

Japán

Az ázsiai országban jelenleg az elhalasztott Olimpia mellett az egyre növekvő munkanélküliség okoz jelentős aggodalmat. Hétfőn 14 156 koronavírusos esetet tartottak számon, és a fertőzés okozta Covid-19 betegség több mint 380 ember halálát okozta.

A vírus elleni harc részeként a helyi önkormányzatoknak nincs joguk a járványellenes küzdelemre hivatkozva elrendelni üzletek bezárását, de arra van lehetőségük, hogy – megszégyenítés céljával – nyilvánosságra hozzák azoknak a vállalatoknak a nevét, amelyek nem viselkednek felelősen a válság idején.

Egy szerdától hatályos rendelkezés értelmében már 87 országból nem lehet beutazni az állam területére. Felkerült a listára Kína, az Egyesült Államok és az összes európai ország mellett Oroszország és Szaúd-Arábia is.

Lehet, hogy jövőre sem lesz olimpia?

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell.

Egyiptom

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök kedden újabb három hónappal ismét meghosszabbította az Egyiptomban kihirdetett rendkívül állapotot tekintettel a koronavírus-járvány okozta „kritikus biztonsági és egészségügyi helyzetre”. Az országban 2017 áprilisában, az Iszlám Állam öngyilkos merényletsorozatát követően hirdettek ki rendkívül állapotot. A különleges rendszabályt folyton meghosszabbítják, és ebben a helyzetben a rendőrségnek jelentősen kibővített jogkörei vannak az őrizetbe vételek és a megfigyelés terén, és korlátozhatják a mozgásszabadságot is.

Az egyiptomi parlament a múlt héten jóváhagyta a rendkívüli állapotot kihirdető jogszabály módosítását, amelynek értelmében – tekintettel az „egészségügyi vészhelyzetre” – szélesebb hatalommal ruházzák fel az államfőt a járvány elleni küzdelemben. Szíszi ezentúl maga határozhat az iskolák, az egyetemek és a hivatalok esetleges bezárásáról, illetve a magántulajdonú egészségügyi intézményeket az állami egészségügy szolgálatába rendelheti.

Izrael

Az izraeli kormány múlt hét pénteki bejelentése értelmében a szabadtéren lévő boltok mind kiszolgálhatják vevőiket az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Az üzletek bejáratánál fel kell tüntetni, hogy egyszerre hány embert engedhetnek be alapterületük, a pénztárak számának függvényében, és a többi vásárlónak az utcán kell várakoznia egymástól két méteres távolságban.

Szintén munkába állhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a pedikűrösök is. A vendéglőkben, cukrászdákban és kávéházakban már nem csak a házhoz szállítás igénybevételével süthetnek és főzhetnek, hanem helyben is át lehet venni az ételeket, de az asztalokhoz, pultokhoz továbbra sem lehet leülni.

A nemzeti ünnepek idejére átmeneti szigorú intézkedéseket hoztak: kedd délutántól, a függetlenségi nap előestéjétől leállították a közösségi közlekedést, és szerda estig senki sem hagyhatja el otthonát sem, hogy elejét vegyék az ilyenkor szokásos családi és baráti találkozóknak.

Az ipar és a kereskedelem vezetői a bölcsődék, óvodák és az általános iskolák megnyitását is kérik a kormánytól, hogy a kisgyerekes szülők visszatérhessenek munkahelyeikre, de erről egyelőre nem született döntés.

USA

Az Egyesült Államok „egyre jobban van”, és „éhes a munkára” – erről tett bejelentést Donald Trump amerikai elnök hétfő esti sajtótájékoztatóján. A vezető egyúttal közölte: kormánya „nagyon komoly vizsgálatot” indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt.

New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és nem tartják meg a demokrata elnökjelölti előválasztást a koronavírus-járvány miatt, ami először fordul elő a tagállam történetében. Több amerikai szövetségi államban viszont megkezdték a mindennapi élet újraindítását.

Az új előírások szerint a vírustesztek elvégeztetése nem a szövetségi kormányzatra, hanem az egyes tagállamokra hárul majd, és a kormányzóknak maguknak kell elkészíteniük a tesztelésekre vonatkozó terveket.

Ausztrália

A szigetország vasárnap bevezette a vitatott koronavírus-követő alkalmazást, miközben ígéretet tett a személyiségi jogok tiszteletben tartására. A szingapúri TraceTogether szoftveren alapuló applikáció Bluetooth jelekkel jelzi, ha az emberek közel kerülnek egymáshoz. A polgári jogokat védő társaságok bírálták az alkalmazást, amely szerintük megsérti a lakosok magánszféráját. Az ausztrál kormány, amely azt szeretné, hogy a hatékonyság érdekében a lakosság legalább 40 százaléka letöltse az alkalmazást, közölte, hogy ez az önkéntes alkalmazás, amely nem helykövető és biztonságos.

A hatóságok tájékoztatása szerint a szociális érintkezésekre vonatkozó egyes korlátozások akár a következő hat hónapban is érvényben maradhatnak az országban.