Májustól már kinyithatnak az éttermek és a kávézók?

A Magyar Nemzet értesülése szerint a jövő héttől Budapest után országosan is bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű, vagy csoportosulásra alkalmas helyeken. A lap úgy tudja: májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A kormányközeli napilap információja szerint országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A Covid-19 miatti veszélyhelyzetben a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat a nemzetközi ajánlások mentén – írja a lap.

Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

Májusban újra kinyithatnak azok az üzletek is, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

A teljes cikk itt olvasható el.

11 újabb halott, 2649 igazolt fertőzött Magyarországon

976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.