Pandémia: nyerészkedés vagy embermentés a cél?

Ha bármikor összezavarodnánk azzal kapcsolatban, kik a jó fiúk és a rossz fiúk, nem kell messzebbre néznünk annál, hogyan is viselkedtek a különböző kormányok a járványhelyzet során — írja Caroline Glick az Israel Hayomban megjelent cikkében.

Néhány héttel ezelőtt az izraeli Egészségügyi Minisztérium tisztviselői Júdea és Szamária „orvosi annektálására” szólítottak fel a koronavírus-világjárvány egész ideje alatt. Javaslatukban szerepelt, hogy míg Izrael és a Palesztin Hatóság külön politikai entitások, közegészségügyi szempontból elválaszthatatlanok.

Gyakorlati szempontból a felhívás Glick szerint teljesen felesleges volt, mivel attól a pillanattól fogva, hogy a vírus Izraelbe érkezett, a palesztin Egészségügy Minisztérium példanélküli együttműködésbe kezdett izraeli megfelelőjével.

Izraeliek képezik ki a palesztin orvosokat a járvány kezelésére

A Hamász terrorszervezet szóvivője a Facebookon posztolt erről, de aztán meggondolta magát.

A palesztinok gyakorlatilag a koronavírus elleni harc minden aspektusában az izraeli iránymutatást követték, Izrael tesztekkel, védőruházattal és más, a járvány-kezeléséhez életfontosságú felszereléssel látta el a Palesztin Hatóságot, még a gázai Hamasz rezsim is Izraelre tekintette illetékesnek a vírus-kezelésben.

Az orvosi együttműködés azonban korántsem jelenti azt, hogy a palesztin vezetés hozzáállása megváltozott volna. Mind a Palesztin Felszabadítási Szervezet által felügyelt Palesztin Hatóság, mind a gázai Hamasz-rezsim kész bármikor elfogadni Izrael segítségét a világjárvány elleni harcban, úgy, hogy azzal párhuzamosan kihasználják a helyzetet a zsidó államnak való károkozásra is. Glick szerint pontosan ez az, ami most zajlik.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohamed Stajje régóta mérsékelt vezetőként van számon tartva, aki az Izraellel tárgyaló palesztin csapat tagja is egyben. Nyugati egyetemeket végzett, az EU „üdvöskéje”, kinek tavalyi kinevezését a Palesztin Hatóság mérséklődésének könyvelték el.

Az ezzel kapcsolatos optimizmus azonban rózsaszín ködnek bizonyult csupán, ami gyorsan elillant — mutatott rá az újságíró.

Idán március végén egy ramallahi sajtótájékoztatón Stajje száját számos Izraellel kapcsolatos vérvád hagyta el, többek között azzal vádolta meg az izraeli katonákat, hogy szándékosan a vírus terjesztésére törekszenek:

„Hallottunk beszámolókat arról, hogy bizonyos katonák autókilincseken keresztül igyekeznek terjeszteni a vírust. Ez rasszizmus, és gyűlölet egy olyan nép részéről, ami egy másik halálában reménykedik.”

A palesztin miniszterelnök azonban nem állt meg itt, Izrael államát is megvádolta azzal, hogy Izraelben dolgozó palesztin munkásokat használ biológiai fegyverként a palesztin nép ellen,

„ezért akarják őket még mindig dolgoztatni, hogy megfertőződjenek, és haza vigyék magukkal a kórt.”

A Palesztin Hatósággal való együttműködés fejében, illetve a tömeges fertőzés megakadályozása végett a palesztinok körében Izrael példanélküli és kockázatos lépést tett — megengedte a palesztin biztonsági erőknek, hogy a Jeruzsálem környéki falvakban és a C-övezet palesztin falvaiban működjenek, annak ellenére, hogy kétoldalú megegyezés alapján ezeken a területek felett eddig Izrael gyakorolt egyedül ellenőrzést.

Izrael-ellenes propagandára használták a palesztinok a koronavírust

Csak hosszú hetek után jelentette be a Palesztin Hatóság szóvivője, hogy együttműködnek Izraellel, és közös válságkezelési alakulatot szerveznek.

Köszönetnyilvánítás helyett Stajje azonban újabb vádat vágott a zsidó állam vezetésének fejéhez, miszerint nem hajlandóak segíteni a palesztinoknak a koronavírus-járvány kezelésében, és szándékosan veszélyeztetik őket.

A palesztin biztonsági erők az említett területeken azonban ahelyett, hogy kezelnék a válságot, mélyítik azzal, hogy a palesztinokat elzárják izraeli munkahelyeiktől, megakadályozva minden békés kapcsolatot az izraeliek és közöttük.

Az elmúlt hetekben a palesztin vezető által képviselt szélsőséges hozzáállástól volt hangos a palesztin sajtó, ideértve számos, súlyosan antiszemita uszítást is hivatalos csatornáikon.

A PFSZ Fogvatartottak Ügyeinek Bizottsága például a „Palesztin gyermekek napját” olyan videoklippel ünnepelte meg Facebook-oldalán, melyben Izraelt azzal vádolta, hogy szándékosan palesztin gyermekeket fertőz meg fogvatartó központjaiban. A kísérő képsorokon kisgyermekeket mutattak bilincsben, akiket műanyag koronavírus támadott meg.

A hivatalos palesztin televízió rendszeresen lát vendégül palesztin szóvivőket, akik júdea-szamáriai izraeli polgárokat vádolnak palesztinok szándékos megfertőzésével köpés útján, illetve palesztin falvak bankautomatáinak megérintésén keresztül.

S bár a Palesztin Hatóság durván antiszemita, uszító kampányt folytat az izraeliek ellen médiáján keresztül, és fizikai „falak” felhúzásán keresztül palesztinok és izraeliek között, továbbra is várja a szállítmányokat, pénzügyi támogatást Izraeltől.

Stajje legutóbb félmilliárd sékelnyi segélyt kért és kapott a zsidó államtól — állítja Glick.

Kérdés azonban, hogy a befolyó összeg arra lesz majd fordítva, amire folyósították. Míg a palesztin miniszterelnök és vérvád proliferátor állítja, hogy a pénzt a koronavírustól megroppant palesztin gazdaság helyreállítására költi, a Palesztin Hatóság hivatalos bejelentése megerősítette, továbbra is fizetnek majd a bebörtönzött terroristák családjainak, még ha ez az elszegényedett palesztinok kárára is megy.

A Palesztin Hatóság fizetési gondokkal küzd, de a terroristafizetés előbbre való

Mindeközben a palesztin munkavállalók dilemmája: a koronavírussal küzdő Izraelben maradnak, vagy visszatérnek a munkanélküliségtől sújtott területekre.

A Palesztin Hatóság emellett arra is felhasználja a karantén-időszakot, hogy kiterjessze illegális tevékenységeit, például törvénytelen építkezésekkel Efrat környékén, Júdea-Szamária területén stratégiai helyeken — teszi hozzá az újságíró

A PFSZ-hez hasonlóan a gázai Hamasz rezsim is előszeretettel folytat mérgező antiszemita uszító kampányt Izrael ellen, szintén biológiai hadviseléssel vádolva „a zsidókat”.

A múlt héten optimista jelentések láttak napvilágot arról, hogy Izrael és a Hamasz titokban tárgyal arról, hogy a koronavírus-segítségért cserébe a terrorszervezet visszaszolgáltatja azon izraeli katonák holttesteit, melyeket 2014 óta nem hajlandó kiadni.

Glick szerint az optimisták azonban elfelejtették, kivel is van dolguk. Ha a Hamaszt eddig sem érdekelte az ártatlan emberélet, hanem asszonyaikat, gyermekeiket élő pajzsként használták, nem az lesz az elsődleges céljuk, hogy megvédjék embereiket a koronavírustól, ez inkább Izrael szándéka.

Abban a pillanatban, hogy rádöbbentek, Izrael elkötelezte magát, hogy segítsen a gázaiakon, ugrottak is, hogy kihasználják a helyzetet. Ragaszkodtak hozzá, hogy a zsidó állam ingyen segítsen a vírus elleni harcban, és Izrael így is tett. A múlt héten modern PCR eszközt, gyorsteszteket szállított Gázába.

Az arab média szerint a pandémia nem változtatott a Hamasz túszokkal kapcsolatos politikáján. Korábban követelték, Izrael engedjen el 250 terroristát, és majd cserébe információt kaphat a testekről és az izraeli fogvatartottakról.

A Palesztin Hatóság és a Hamasz rezsim viselkedése tehát Glick szerint két dologra mutat rá: először is mindkét csoport megszállottan az Izrael ellen folytatott harcra fókuszál, másodszor, viselkedésük figyelemre méltó aspektusa az, hogy rávilágít az autoriter rendszerek és a szabad társadalmak vezetői közötti különbségre.

A pandémia kirobbanása óta a demokratikusan megválasztott kormányok Olaszországban, Izraelben, Taiwanon, az Egyesült Államokban mind legfőbb prioritásként kezelik polgáraik életének, jólétének megóvását.

Ezzel szemben a palesztin rezsimek, a kínai, iráni autoriter rezsimek azzal voltak elfoglalva, hogy saját hasznukra használják ki a világjárványt.

Kína, a vírus forrása nagy részét elhallgatja annak, amit a világjárvány eredetéről tud, és jelentősen kevesebb fertőzési és halálozási számokat jelent, igyekezve a felelősség terhét az Egyesült Államokra terelni, illetve felújítva fenyegetéseit Taiwan ellen. Irán szintén megbízhatatlanul tájékoztat a fertőzési adatokról, az ellenzék állítása szerint nem 4700, hanem már mintegy 30000 áldozatról tudnak az országban.

Mindkét ország, illetve a palesztinok közös nevezője az, hogy a vírus kifejlesztésével, terjesztésével Izraelt és az Egyesült Államokat vádolják, illetve az irániak a járványt arra is felhasználják, minél több pénzt csikarjanak ki a Nemzetközi Valutaalapból és az Európai Unióból.

Ha bármikor összezavarodnánk azzal kapcsolatban tehát, kik a jó fiúk és a rossz fiúk, nem kell messzebbre néznünk annál, hogyan is viselkedtek a különböző kormányok a járványhelyzet során.

Irán ötmilliárd dolláros IMF-hitelt kér a védekezéshez

Róháni elnök sürgősséggel kérte a pénzt a Nemzetközi Valutaalaptól, közben az országban négyezer fölé emelkedett a halálos áldozatok hivatalos száma.