Irán ötmilliárd dolláros IMF-hitelt kér a védekezéshez

Hasszán Róháni iráni elnök ötmilliárd dolláros sürgősségi hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy a szankciókkal sújtott ország védekezni tudjon a koronavírus ellen – írja a The Times of Irsael.

Iránban négyezer fölé emelkedett a halottak száma, a fertőzötteké pedig meghaladja a 64 ezret a hivatalos adatok szerint, de sokan úgy vélik, a valós számok ezeknél magasabbak lehetnek.

Irán közölte, kölcsönigénye, amely az első lenne az elmúlt ötven évben, ahhoz kell, hogy folytatni tudják a vírus elleni küzdelmet.

Fő ellenségének, az Egyesült Államoknak ugyanakkor vétójoga van az IMF-ben, és úgy tudni, Washington élni is kíván ezzel, hogy megakadályozza a kölcsönt, mert azt szerinte Irán katonai célokra fordítaná – írja a lap.

„Arra buzdítom az összes nemzetközi szervezetet, hogy teljesítse kötelességeit. Tagjai vagyunk az IMF-nek. Amennyiben bármilyen diszkrimináció lesz Iránnal szemben a többi országhoz képest a kölcsön ügyében, azt sem mi, sem a világ közvéleménye nem fogja tolerálni”

– mondta Roháni egy kormányülésen.

Irán már március 12-én bejelentette, hogy igényt tart a hitelre.

Iránban minden tizedik percben belehal valaki a vírusba

Bezárnak a plázák, tízezer elítélt amnesztiában részesül, mindenkit felszólítottak, hogy ne utazzon sehová.

Az IMF honlapja szerint a pénzügyi gyorssegély minden tagországot megillet, amelynek sürgősen egyensúlyba kell hozni a mérlegét.

„Amennyiben nem teszik azt, ami a kötelességük egy ilyen nehéz helyzetben, a világ majd másképp fogja megítélni őket”

– fogalmazott Roháni.

Iránban közben átlépte a négyezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az elmúlt 24 órában 121 ember meghalt és 1997 új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg összesen majdnem négyezren vannak kritikus állapotban. Összesen több mint 67 ezer fertőzöttet tartanak nyilván az iráni hatóságok.

Ankara és Moszkva segélyt küld, Teherán Washingtont ostorozza

Ankara egészségügyi segélyszállítmányt küld Spanyolországba és Olaszországba. New Yorkba orosz szállítmány érkezik, Irán pedig az büntetőintézkedések fenntartását ekézi.