Ankara és Moszkva segélyt küld, Teherán Washingtont ostorozza

Ankara egészségügyi segélyszállítmányt küld szerdán az új típusú koronavírus-járványtól különösen sújtott Spanyolországba, majd Olaszországba. New Yorkba a járvány elleni orosz segélyszállítmány érkezik, Irán szerint pedig az Egyesült Államok elszalasztotta a történelmi lehetőséget, hogy legalább a koronavírus-járvány miatt feloldja büntetőintézkedéseit ellene.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentette, hogy Ankara katonai repülőgéppel segélyszállítmányt juttat el a két legrosszabb helyzetben lévő európai országba. Maszkok, védőruházat, fertőtlenítő folyadék és „ezernyi” hasonló orvosi segédeszköz található a szállítmányban.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter kedd este Twitter-fiókján azt írta: az előző 24 órában rekordmértékben, 2704-gyel 13 531-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 46-tal pedig 214-re a halálos áldozatok száma. Hozzátette: jelenleg 847-en szorulnak intenzív ellátásra, 622-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 243-an viszont már meggyógyultak. Az ország az utóbbi egy hét alatt ugrásszerűen megnövelte a napi koronavírus-tesztek számát, eddig több mint 92 ezret végeztek el, ebből csak kedden mintegy 15 400-at.

Szerda este pedig megérkezett New Yorkba az az orosz teherrepülőgép, amely maszkokat és egyéb orvosi felszereléseket vitt segítségül az amerikai világvárosba a koronavírus-járvány elleni harchoz – adta hírül az orosz ENSZ-képviselet.

New York, a „halott város” – karanténriport

A lapunknak nyilatkozó városlakók úgy érzik, filmbe illő, abszurd és apokaliptikus időket élnek.

Az óriásrepülő a legnagyobb orosz teherszállító gép, An-124-es típusú. Dmitrij Polijanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a szállítmány a nehéz helyzetben lévő New York-iakkal való szolidaritás szép gesztusa.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy a segélyt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésük során ajánlotta fel Donald Trump amerikai elnöknek. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin „abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosi eszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén viszonozni tudják majd ezt a segítséget”.

Haszan Róháni iráni elnök kijelentette szerdán: az Egyesült Államok elszalasztotta a történelmi lehetőséget, hogy legalább a koronavírus-járvány miatt feloldja az Irán elleni büntetőintézkedéseit, mindazonáltal leszögezte, hogy e szankciók nem tudják hátráltatni Irán küzdelmét a járvány ellen.

„Ez most egy kiváló lehetőség volt az amerikaiaknak arra, hogy megkövessenek bennünket, és hogy feloldják az igazságtalan szankciókat, azt mondják az iráni népnek, hogy nem ellenségesek vele. De ellenségességük Iránnal szemben nyilvánvaló” – jelentette ki Róháni kormánya ülésén, amelyet közvetített az állami tévé.

A Közel-Keleten Iránt sújtja leginkább a járvány, emiatt Kína és az ENSZ felszólította Washingtont, hogy könnyítsen büntetőintézkedésein.

„Majdnem teljesen önellátók vagyunk a védekezési felszerelések biztosításában, sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint sok más ország” – jelentette ki Róháni.

Nukleáris programjának felgyorsítására használja Irán a koronavírust

Izraeli szakértő szerint ugyanakkor az eddig 2700 halálesettel járó koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent az iráni rezsimre.

Muhammad Száleh bin Táhir Banten, a szaúdi zarándokhelyek és a zarándoklatok ügyeivel foglalkozó miniszter felszólította az idén zarándoklatra készülő muszlimokat, hogy halasszák el terveiket a koronavírus-járvány miatt. Rijád már februárban lezárta a mekkai és a medinai zarándokhelyet a külföldiek előtt, ami nagyon kivételes döntésnek számít, még az 1918-as influenza világjárvány esetében sem hoztak ilyet. Szaúd-Arábia szintén vezetett be intézkedéseket a lakosság mozgásának korlátozására, ugyanis az arab királyságban is van 1563 regisztrált fertőzött, és 10 ember meghalt a betegségben hivatalos adatok szerint.

Utazási irodák összesített adatai szerint már eddig is a világnak mintegy egymillió muzulmánja vette tervbe az idei utazást valamelyik szaúdi zarándokhelyre, de általában évente kétmillió muszlim szokott ellátogatni oda.

Abdalla bin Mohammed al-Mutlak, a szaúdi legfőbb vallástudósok tanácsának egyik tagja fatvával (vallásjogi rendelettel) engedélyezte nőknek, hogy a koronavírus-járvány idején „távol maradhassanak a hitvesi ágytól”, amennyiben attól tartanak, hogy férjüktől elkaphatják a betegséget.

Izraelben szerdára 5591-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami keddhez képest 760 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 97-en súlyos állapotban, közülük 76-an lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma hárommal nőtt, jelenleg 21. Eddig 226-an gyógyultak meg a fertőző betegségből.

A védelmi minisztérium jelentése szerint egy rakétagyártó üzemet átállítottak lélegeztetőgépek gyártására, és 30 készüléket már átadtak az egészségügynek. A Nesz Cionában lévő biológiai kutatóközpontban, Izrael biokémiai védelmi laboratóriumában pedig jelentős előrelépést tettek a COVID-19 vírusa elleni oltóanyag kifejlesztésében, már a vakcina tesztelését készítik elő rágcsálókon. Benjámin Netanjahu miniszterelnök február 1-jén rendelte el a létesítmény számára, hogy csatlakozzon a világjárvány elleni küzdelemhez – jelentette hivatala.

Rakéták helyett lélegeztetőgépeket gyártanak Izraelben

Rengeteg ország küzd az életmentő felszerelés hiányával, ezért Izrael nem támaszkodhat külső segítségre.

Pakisztán fiatalok toborzásával akarja felvenni a harcot a járvánnyal szemben. Imran Hán miniszterelnök irodájának közleménye szerint 18 évesnél idősebbek álló, legalább 100 ezer fos „Korona Tigris Alakulatot” hoznának létre. A segéderő létszükségleti cikkek millióit lenne hivatott eljuttatnia nélkülözőkhöz, akik a kijárási tilalom miatt jelenleg nem dolgozhatnak. Több millió napszámos akaratán kívül munka nélkül maradt a járványügyi helyzetben. Hán már korábban figyelmeztetett a kijárási tilalom szegény néprétegeket érintő hatásaira. Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerint Pakisztánban tízből négy ember a szegénységi küszöb alatt él.

Pakisztánból eddig több mint 2000 fertőzöttet jelentettek és 26 halálesetet.

Az ENSZ Nyugat-Ázsiai Gazdasági és Szociális Bizottsága (ESCWA) szerdán közzétett jelentésében figyelmeztetett, hogy jelentősen megnövekedhet a szegénység az arab világban a Covid-19 járvány gazdasági következményeként. A testület becslése szerint a gazdasági lassulás miatt nyolcmillió ember szegényedhet el, mintegy 101 millióra dagasztva a nincstelenek tömegét a térségben. További kétmillió ember alultápláltság veszélyének lenne kitéve, ezzel pedig számuk a régióban 52 millióra gyarapodna.

Az arab világban eddig összesen mintegy 8000 fertőzöttről és több mint 200 halottról tudni, a valós számok azonban jóval magasabban lehetnek a hivatalos adatoknál.