Rakéták helyett lélegeztetőgépeket gyártanak Izraelben

Mindeközben a Moszad újabb 25 ezer N95-ös típusú védőmaszk, 20 ezer vírusteszt és 10 millió sebészeti maszk beszerzésében segédkezett. 

Izrael védelmi minisztériumának keddi bejelentése szerint újabb döntéssel igyekeznek megszüntetni a lélegeztetőgépek hiányát. A lépésnek köszönhetően hamarosan átalakítják Izrael egyik rakétagyártó létesítményét, hogy alkalmas legyen újabb életmentő készülékek előállítására — a koronavírus elleni harc részeként.

Izraelben eddig a COVID-19 nevű vírus 17 áldozatot szedett, és csaknem 5 ezer fertőzött esetet regisztráltak.

Naftali Bennett védelmi miniszter nemrég tett figyelmeztetése szerint az országban jelenleg mindössze 2 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezése, és ennél sokkal többre lenne szükség. A vezető egyúttal hangsúlyozta: rengeteg ország küzd az életmentő felszerelés hiányával, ezért Izrael nem támaszkodhat külső segítségre, és mihamarabb meg kell kezdeni a tömeggyártást.

A Haaretz szerint az üzemből 30 darabot máris átadtak az egészségügyi minisztérium számára. Egyelőre nincs hír arról, hogy naponta hány darab gépet fognak előállítani, illetve exportra is termelnek-e majd.

Mesterséges intelligenciával, fertőtlenítő robottal küzd Izrael a járvány ellen

A Technion tudósai húsznál is több laboratóriumban fejlesztenek eszközöket a járvány leküzdéséhez.

Mindeközben a Moszad is beszállt a megfelelő védőfelszerelések felkutatásába: a The Times of Israel szerint a hírszerzők eddig 25 ezer N95-ös típusú védőmaszk, 20 ezer vírusteszt, 10 millió sebészeti maszk és 700 védőruha beszerzésében segítettek.

Ezenfelül 27 lélegeztetőgépet is beszereztek, és szerdára 160 másikat várnak Izraelbe a titkosszolgálat jóvoltából.

Az elmúlt néhány hét alatt ez a „csomag” volt a harmadik, amit a Moszad emberei szereztek be hiányzó felszerelésekből.