Iránban minden tizedik percben belehal valaki a vírusba

A Közel-Keleten a járvány által legsúlyosabban érintett országban a halálos áldozatok száma 1284-re emelkedett, miután az utóbbi 24 órában újabb 149 fertőzött vesztette életét.

Iránban minden tizedik percben meghal egy ember, akit az új koronavírus betegített meg – közölte csütörtökön a teheráni egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az országban már 18 ezer fölött van az új koronavírusos esetek száma. A járványellenes kampányt vezető Ali Reza Zali által közölt adatok azt mutatják: ugyan az egy nap alatt elhunytak száma emelkedett, a 24 óra alatt észlelt új fertőzések száma némi lassulást mutat.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint azonban így is óránként 50 újabb ember fertőződik meg. A hatóságok mindenkit felszólítanak, hogy töröljék újévi utazásaikat, így csökkentve a fertőződés veszélyét.

Hasszán Rohani elnök a törvényhozás és a kormány vezetővel folytatott találkozóján reményét fejezte ki, hogy „az emberek folyamatos együttműködésével”megfékezhető a vírus terjedése. Szigorítanak a vidéki zsúfolt központok nyitvatartásán, és április elejéig bezárják a plázákat.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergiai ügynökség vezetője bejelentette, hogy nem fogják idén megtartani az atomprogramnak szentelt ünnepnapot a koronavírus-járvány miatt. Hagyományosan Teherán minden évben ezen a napon jelenti be legújabb nukleáris fejlesztéseit.

Szélsőséges reakciókat váltottak ki az emberekből az óvintézkedések Iránban és Afganisztánban

Iránban konzervatív síita hívők törtek be a kormány által lezárt szentélyekbe, Afganisztánban pedig vélhetőleg megfertőződött emberek szöktek meg a kórházi karanténból.

Szerda este a helyi állami televízió bejelentette, hogy tízezer elítélt, köztük több politikai fogoly részesül amnesztiában a perzsa újév alkalmából, nekik nem is kell visszatérniük a börtönbe. A koronavírus-járvány miatt már a hét elején elrendelték 85 ezer elítélt ideiglenes szabadon bocsátását.

Irán saját bevallása szerint jelenleg 189 500 ember van fegyintézményben az iszlám köztársaságban, közülük több százat a legutóbbi, novemberi kormányellenes tüntetésekkel összefüggésben zártak be.

Az elmúlt években az iráni Forradalmi Gárda több kettős állampolgárt is börtönbe vetett, ám azt az iráni állam következetesen tagadja, hogy bárkit is politikai okokból tartanának fogva, s a rabokat hivatalosan kémkedéssel vádolták meg.

Jogvédők szerint az iráni hatóságok azért börtönözik be jellemzően nyugati országok állampolgárait, hogy a szankciókkal sújtott iráni vezetés engedményeket csikarhasson ki a nyugati országoktól elengedésükért cserébe, de Irán ezt is váltig tagadja.

Irán képtelen megbirkózni a vírussal, de Washingtont és a „cionistákat” vádolja

Heteknek kellett eltelni, mire a rezsim jelentős lépésre szánta el magát: Iránban a biztonsági erők 24 órán belül kiürítik a városi utcákat.