Izraeliek képezik ki a palesztin orvosokat a járvány kezelésére

A Hamász terrorszervezet szóvivője a Facebookon posztolt erről, de aztán meggondolta magát.

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Kamal Musa Facebook-oldalán osztott meg információkat arról, hogy miként vettek részt palesztin orvosok izraeli katonai bázisok továbbképzésein, hogy a koronavírus járvány elleni harchoz kapjanak segítséget.

„Miért van felháborodva és miért fúj ránk a média azután, hogy gázai orvosok az Erez átkelőnél jártak?” — vetette fel Musa a posztban, amit nem sokkal később valaki eltávolított az oldaláról.

Bár Musa később tagadta, hogy bármilyen „közeli vagy távoli” kapcsolatban állnának izraeli szakemberekkel, a törölt bejegyzésben még fotókkal is illusztrálta, hogy a Palesztin Hatóság alkalmazottainak is izraeli egészségügyi szakemberek és orvosok tartottak továbbképzést a Jerikói Katonai Akadémián.

Betegei helyett inkább terroristáira költ a Palesztin Hatóság

Az izraeli orvosi kezelések költségét könnyedén kifizethetnék, ha az izraeli életek erőszakos kioltása helyett saját honfitársainak ellátására költenének.

Ezzel egybehangzóan több arab média platformon is arról lehetett olvasni, hogy az izraeli Askelónban és Erez átkelőpontnál is jártak gázai orvosok, nővérek és más egészségügyi szakemberek.

A Jewish Press szerint a megszokott 14 napos karantén helyett bevezetett 21 napos megfigyelést is izraeli szakemberek javasolták — amit végül a Hamász jóváhagyott a Gázai övezetben.