A Palesztin Hatóság fizetési gondokkal küzd, de a terroristafizetés előbbre való

Mindeközben a palesztin munkavállalók dilemmája: a koronavírussal súlyosan küzdő Izraelben maradnak, vagy visszatérnek a munkanélküliség által sújtott területekre.

Jamal Salman tel-avivi építkezéseken dolgozik, és az elmúlt hetekben sok másik palesztin munkavállalóhoz hasonlóan kesztyűvel és maszkkal végezte a munkáját. A felesége mégsem fogadta nyugodt szívvel a koronavírus terjedéséről szóló izraeli híreket. Minden este felhívta férjét, hogy arra kérje: térjen haza. A férfi múlt héten eleget is tett házastársa kívánságának.

Jelenleg otthoni karanténba zárva tölti idejét, elszeparálva feleségétől és öt gyermekétől. Tel-Avivban 1 500 dollárt keresett havonta, ami elegendő bevételt jelentett ahhoz, hogy családjáról gondoskodjon. Most azonban munkanélkülivé lett. „A koronavírus olyan, mint egy mindent átfogó háború. Mindenki szenved” — idézte a Ynetnews, amely szerint Salman esete korántsem egyedi.

Több tízezer palesztin munkavállaló dolgozik Izraelben, akik előtt jelenleg két lehetőség áll: hazatérnek a magas munkanélküliséggel küzdő Ciszjordániába, vagy — a koronavírussal jobban sújtott — Izraelben maradnak kedvezőbb gazdasági lehetőségek reményében.

Hatósági intézkedések szerint ugyanis nincs köztes megoldás: azok, akik hazautaznak, egy ideig nem térhetnek vissza Izraelbe.

Palesztin munkavállalók preferálják az izraeli munkaadókat

Egy friss kutatás szerint, amennyiben egy palesztinnak lehetősége nyílik izraeli munkaadónál munkát vállalni, kész azonnal feladni palesztin munkáltatójánál meglévő pozícióját.

A vezetés mást tart fontosnak

Mindeközben a Jerusalem Post szerint a Palesztin Hatóság 50 százalékos visszaeséssel számol az amúgy is rendkívül alacsony bérek tekintetében. A vezetés arra számít, hogy a koronavírus okozta nemzetközi krízis miatt csökkennek a segélyek, és a közalkalmazottak kifizetése is akadozni fog.

A fennálló helyzeten a hatóság hozzáállása sem segít. A Palestinian Media Watch nevű szervezet szerint ugyanis a vezetés március végén egy olyan tervezetet tett közzé, ami alapján a börtönben ülő palesztinok kifizetését prioritásnak tekintik.

A jelentés szerint az orvosi dolgozók és rendvédelmi szakemberek kifizetését hétfői napra jelentették be, majd kedden a foglyok és a terrorista „mártírok” családjainak járó összegek kifizetését ígérték. Csak utána következő nap jönnek a közalkalmazottak.

A bejelentés szerint tehát a terroristák és családtagjaik előbb jutnak kifizetéshez, mint a tanárok.

Szomorú egészségügyi kilátások

A Palesztin Hatóság eddig 250 koronavírussal fertőzött személyről adott hírt, köztük egy áldozatról. Közlemények szerint a fertőzöttek 73 százaléka Izraelben munkát vállaló személyekhez kötődik.

Azok, akik visszatérnek a Palesztin Hatóság területére, ellenőrzésre számíthatnak az átlépő kapuknál. Ha lázat vagy más koronavírusra utaló jelet találnak, kórházba viszik őket. Mindenki mást 14 napig tartó önkéntes karanténra köteleznek.

Ciszjordánián belül jelenleg csak Ramallahban és Betlehemben végeznek teszteket, ahol naponta mindössze 600 esetet tudnak kivizsgálni.

Gerald Rockenschaub, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakembere szerint a Palesztin Hatóság alapvetően együttműködőkészséget mutat a kérdésben. Ugyanakkor kiemelte: az Izraelből hazatérő munkavállalók ellenőrzéséről jelenleg könnyebb beszélni, mint a valóságban elvégezni — mivel sok személyt nem is regisztrálnak hivatalosan.

A WHO szerint a koronavírus „berobbanása” nagy veszélyt jelenthet a palesztin területeken. Ciszjordániában mindössze 213 lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre az intenzív osztályokon, ami a 2.5 milliós lakosság fényében rendkívül aggasztó szám.