Izrael-ellenes propagandára használták a palesztinok a koronavírust

Tették ezt úgy, hogy mindeközben a vírus elleni védekezéshez Izraeltől kapják a legtöbb segítséget – írja a United with Israel hírportál.

A hetek óta tartó propaganda végén azonban kedden, végre, a Palesztin Hatóság is arra szólította fel a palesztin lakosságot, hogy működjenek együtt a zsidó állammal a vírus elleni harcban.

Alig néhány napja még olyan karikatúra jelent meg a palesztin Al-Hayat Al-Jadida című napilapban, mely azt ábrázolta, amint egy koronavírusos izraeli tank vesz célba egy kisgyerekét menekítő palesztint, megjegyezve, „Izrael veszélyesebb, mint bármely természeti vírus”, hozzátéve, hogy „csakúgy, ahogy legyőzzük majd a vírust, le fogjuk győzni az izraeli megszállást is.”

Szintén alig két hete, hogy a palesztin miniszterelnök, Muhammad Shtayyeh azt közölte Facebook-oldalán, hogy „egyszerre harcol a korona és a megszállás vírusával.”

Ez a fajta retorika nem egyedi. Ramallah város kormányzója szintén a koronavírushoz hasonlította Izraelt, hozzátéve, hogy „ahogy a palesztinok túlélték az intifádákat, úgy fogják átvészelni a vírust is.”

A már említett Al-Hayat Al-Jadida napilapban a legnagyobb PFSZ-frakció, a Fatah azzal vádolta Izraelt, hogy az „segít a koronavírus terjesztésében” és „közömbös a vírus terjedésével, legalábbis ami a palesztinokat illeti.”

Egészen a tegnapi napig a Palesztin Hatóság semmit nem mondott az Izrael által a palesztinoknak nyújtott segítséggel kapcsolatban, mely többek közt arab nyelvű tájékoztató kiadványokat tartalmazott a vírus terjedésének megállításával és a különböző óvintézkedésekkel kapcsolatban, csakúgy, mint majd 20 tonna orvosi segédeszközt és vírusteszteket.

Izrael emellett számos, a vírus kezelésével kapcsolatos felkészítő tréninget is tart a palesztin orvosoknak.

Sőt, ahogy arról beszámoltunk, a Palesztin Hatóság végrehajtó bizottságának tagja, Hanan Ashrawi azzal vádolta Izraelt, hogy az területeik elcsatolására használja ki a koronavírus-világjárványt. Ashrawi arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy akadályozzák meg Izraelt, mely „kihasználná a globális egészségügyi és gazdasági krízist” tervének érdekében.

Ugyancsak megírtuk, hogy a Palesztin Hatóság hivatalos csatornáján is közvetítették annak a muszlim vallási vezetőnek a szónoklatát, aki szerint a koronavírus „próba a hívőknek és büntetés a bűnösök számára”, „a koronavírus a fenséges Allah katonája és Allah ezzel bünteti a bűnösöket, azokat, akik támadják az ő híveit.”

Tegnap azonban a Palesztin Hatóság szóvivője, Ibrahim Melhem bejelentette, hogy együttműködik Izraellel és közös válságkezelési alakulatot alapítanak.

Nagy előrelépés ez az elmúlt hetek propagandája után. Korábban a palesztinok nemcsak Izraelt hasonlították a koronavírushoz, de a Palesztin Hatóságot is abban a színben tüntették fel, mint amely élharcosa a koronavírus elleni küzdelemnek.

Két hete a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni a turistáknak, bármely országból is érkeztek. Zárva vannak az iskolák, a  mecsetek és a templomok.

Izrael szigorítja a palesztin munkavállalók belépését az országba

Kedden további szigorítások léptek életbe a palesztin munkavállalók Izraelbe való belépésével kapcsolatban, az ország vezetése számos intézkedést hozott a koronavírus megfékezése érdekében.