Izrael „palesztin területek elcsatolására” használja a világjárványt?

A Palesztin Hatóság végrehajtó bizottságának tagja, Hanan Ashrawi azzal vádolta Izraelt, hogy az területeik elcsatolására használja ki a koronavírus-világjárványt – írja a Jiszráel Hájom.

Az Israel National News beszámolója szerint Ashrawi arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy akadályozzák meg Izraelt, mely „kihasználná a globális egészségügyi és gazdasági krízist” tervének érdekében.

„Izrael kihasználja a koronavírus terjedését, hogy meggyorsítja a nyugati part (Júdea és Szamária – a szerk.) annektálásának folyamatát, és hogy megvédje a fegyveres szélsőséges telepeseket, akik terrorizálják a szegény palesztin népet”

– fogalmazott Ashrawi.

A nyilatkozatot azt követően adták ki, hogy Naftali Bennett védelmi miniszter kijelentette, tervei vannak egy út építésére az úgynevezett E1-terület és Jeruzsálem között. Az E1-terület hét kilométerre keletre van Jeruzsálem közigazgatási határától, a főváros és Maale Adumim között. Ez a terület a palesztinok szerint későbbi államuk számára fontos.

A palesztin politikus még azt is kijelentette, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta izraeli szélsőségesek szerinte 1200 fát pusztítottak el Betlehem környékén, megpróbáltak elrabolni palesztin fiatalokat egy faluban, illetve megtámadtak arab lakosokat.

A Palesztin Hatóság múlt héten jelentett vészhelyzetet a koronavírus területén növekvő számai miatt.

A Palesztin Hatóság területén is megjelent a vírus, bezárták a szállodákat

Csütörtöktől a Palesztin Hatóság teljes területére tilos belépni külföldi turistáknak.