Izrael szigorítja a palesztin munkavállalók belépését az országba

Kedden további szigorítások léptek életbe a palesztin munkavállalók Izraelbe való belépésével kapcsolatban, az ország vezetése számos intézkedést hozott a koronavírus megfékezése érdekében.

Naftali Bennett védelmi miniszter rendelete alapján csak a „legszükségesebb” iparágakban dolgozók léphetnek be az országba, ilyenek az egészségügyben, mezőgazdaságban és építkezéseken dolgozók, más munkavállalók belépése egyéni elbírálás alá esik – írja a The Times of Israel.

A rendelkezés arra is kitér, hogy a Ciszjordániából eddig ingázó palesztin dolgozók mostantól kénytelenek Izraelben tölteni az éjszakát, az oda-vissza utazást egy-két hónapra szigorítják.

Izrael szinte teljesen lezárta határait, az országba belépők 14 napos karanténba kell vonuljanak. Ez a döntés eddig nem érintette azonban a ciszjordániai palesztinokat, akik Jordániából beutazva mindössze a palesztin egészségügyi szervek által elrendelt szabályokat kellett betartsák. Ezt a jogi kiskaput maga a Palesztin Hatóság zárta be azzal, hogy hétfőtől Izraelhez hasonlóan kéthetes karanténra kötelezi a területre beutazókat.

A palesztin egészségügyi szervek jelentése szerint a ciszjordániai palesztin területeken mind ez idáig 39 koronavírusos esetet regisztráltak, Gázában még egyet se.

A Jeruzsálem és Betlehem közötti egyik határátkelő

Mahmúd Abbász, a 85 éves palesztin vezető e héttől nem fogad vendégeket, vele csak a legközelebbi tanácsadói találkozhatnak.

A vírus terjedését megelőzendő, a palesztinok is számos intézkedést foganatosítottak, így bezárták az iskolákat, a turista célpontok nem látogathatók és számos kereskedelmi egység is felfüggesztette működését.

A vírus mind az izraeli, mind a palesztin gazdaságra komoly csapást mér, a palesztin gazdasági helyzet már a vírus okozta válságot megelőzően is az összeomlás szélén állt.

Mose Kahlon izraeli és Shuki Bishara palesztin pénzügyminiszter hétfőn találkoztak, ahol a palesztin vezető követelte, hogy Izrael oldja fel azokat a visszatartott adótartalékokat, melyet a zsidó állam azért fagyasztott be, mert a Palesztin Hatóság abból terroristáknak és családjaiknak fizet támogatást.

Palesztin Hatóság közlése szerint Kuvait 5,5 millió, Katar pedig 10 millió dollár értékű orvosi eszközzel támogatja a palesztinok koronavírus terjedése elleni küzdelmét.

Koronavírus: Izrael lezárhatja Ciszjordániát

Naftali Bennett védelmi miniszter mérlegeli, hogy lezárják-e a palesztin fennhatóság alatt levő területeket, hogy megelőzzék a vírus terjedését.