Koronavírus: Izrael lezárhatja Ciszjordániát

Naftali Bennett védelmi miniszter mérlegeli, hogy lezárják-e a palesztin fennhatóság alatt levő területeket, hogy megelőzzék a vírus terjedését. 

Az izraeli kormány fontolgatja, hogy lezárják Ciszjordánia palesztin területeit, hogy ezzel is megakadályozzák a koronavírus terjedését — írja a The Times of Israel. 

Naftali Bennett hivatala vasárnap rendelt egy jelentést, hogy gazdaságilag mivel járna a lezárás.

A miniszter nem tisztázta, hogy az intézkedés teljesen megtiltaná, hogy a palesztinok izraeli területre lépjenek, vagy még szigorúbb lépésről van szó, és a palesztin területeken belül is megtiltanák a mozgást.

A Purim miatt vasárnaptól szerdáig  becsukják a palesztin területek és Izrael közötti átjárókat. Múlt héten már karantén alá helyezték Betlehemet, miután a városban megjelent a vírus.

Bennett a lehetséges intézkedésekről azután beszélt, hogy részt vett egy hadseregi gyakorlaton, ahol a vírusra való reakciókat szimulálták.

A miniszter szerint még nincs járványhelyzet, ezzel szemben Netanjahu miniszterelnök szombat este „globális járványnak” nevezte.

Izraelben már 25 megbetegedést diagnosztizáltak, az egészségügyi minisztérium szerint még több tízezer ember elkaphatja a vírust.

Félelem a kontrollvesztéstől: a koronavírus megrázta az izraeliek életvitelét

A társadalom mindig is bízott katonai vezetőiben, ez a bizalom azonban láthatólag nem terjed ki az egészségügyi miniszter személyére.