Nem bírják tovább: tömegtüntetések a karantén ellen

Amerikában több ezren, Izraelben több százan követelték a normális élet újraindítását és gazdasági kompenzációt.

Egyes tagállamok már a következő napokban enyhítenek a kijárási korlátozásokon – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szombaton este a Fehér Házban a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.  

Az amerikai elnök szerint Texasban, Vermontban bizonyos üzletek már a jövő hét elején újranyitnak, míg Montanában a jövő hétvégén indul be a mérsékelt gazdasági tevékenység – olvasható az MTI tudósításában.

Hozzátette, hogy Ohióban, Észak-Dakotában és Idahóban május elsején kezdik meg az állam újraindításának a kormányzati ajánlás szerinti első szakaszát. 

Konkrétumok említése nélkül hozzátette, hogy több demokrata párti és republikánus kormányzóval beszélt, akik már tervezik a konkrét lépéseket a gazdaság és a hétköznapi élet újraindítására. Hangsúlyozta, hogy fokozatos és a közegészséget nem veszélyeztető lépésekről van szó.     

„Továbbra is biztató jeleket látunk, hogy a járvány túljutott a csúcspontján”

– szögezte le Trump. 

New York átvette az irányítást a vírus felett

Az elmúlt 30 nap alatt 500 ezer vírustesztet végeztek, többet, mint Michigan, Kalifornia és Florida együtt.

A korábbiakhoz képest rövid sajtókonferencián az amerikai elnök elmondta, hogy a szövetségi kormányzat országszerte 13 ezer, rosszul felszerelt egészségügyi intézményt lát el majd vírustesztekkel. Kiemelte, hogy elsősorban afroamerikaiak és spanyol ajkúak lakta vidékeken lévő intézményekről van szó. Mint mondta, ezekben a térségekben 28 millió ember kénytelen rosszul felszerelt és rosszul ellátott egészségügyi intézményekre támaszkodni.

Közben szombaton több amerikai tagállamban folytatódtak atüntetések a normális élet újraindításáért. Tüntettek a kormányzók házainál vagy a helyi törvényhozás épülete előtt New Hampshire-ben, Marylandben, Texasban és Indianában is.

Annapolisban – Maryland állam székhelyén – a tüntetők az autóikban maradtak és táblákat lógattak ki „A szegénység is öl” vagy „Nem fogok törvényellenes rendeleteknek engedelmeskedni” feliratokkal.

A texasi Austinban a társadalmi távolságtartás szigorú előírásai miatti elégedetlenkedők vonultak a helyi törvényhozás épületéhez. Michigan központjában, Lansingben pedig már harmadik napja folyamatosan tartanak a több ezernyi embert mozgósító tüntetések. Indianapolisban azonban nemcsak az újranyitás mellett, hanem ellene is tüntettek a helyiek.

Izraelben is többen elégedetlenek az elhúzódó lezárások miatt. Jeruzsálemben mezőgazdasági termelők, óvodapedagógusok, szórakoztatóipari munkások, a kultúra különböző területein tevékenykedők és az önálló vállalkozók tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen írja az i24NEWS.

Több százan gyűltek össze a Knesszet előtt, ahol piros pólóban, dobszóval és autókürtök hangjával kísérve követeltek kompenzációt vállalkozásaik kényszerű bezárása miatt.

Tali Friedman, a Mahane Yehuda piac kereskedőinek képviseletében sürgette a kormányt, hogy nyissa meg újra a jeruzsálemi piacot a vásárlók előtt, mondván, az eddigi becsült gazdasági károk 100 millió sékelre, azaz 28 millió dollárra tehetők.

Eközben a kozmetikai iparban önálló vállalkozóként tevékenykedők szintén ma amiatt tüntettek Tel-Avivban, hogy nem kerültek fel arra a listára, amelyben az izraeli kormány egyes vállalkozások számára engedélyezte, hogy a több hetes kényszerszünetet követően újból megkezdhessék a tevékenységüket.

„Azonnali kompenzációt kérünk az államtól. Ha nem kapjuk meg a kompenzációt, akkor újabb egy hónapig nem tudunk kinyitni, és becsődölünk”

idézi a The Times of Israel az Ynet hírportálnak nyilatkozó Yair Kamirt, az Israel Coiffure nevű szervezet vezetőjét.

Haifában és a Felső-Galileában úgyszintén tüntetnek önálló vállalkozók a hírportál szerint.

Így indul újra az élet Izraelben

A koronavírus elleni küzdelem hosszú hetei után vasárnap a vallási életet és sporttevékenységet érintő enyhítő intézkedések léptek életbe.