New York átvette az irányítást a vírus felett

A legfrissebb adatok szerint úgy látszik, sikerül megfékezni a pusztító járványt Amerika legjobban fertőzött államában, ahol folytatják a szigorú intézkedéseket.

A koronavírussal megbetegedők száma New Yorkban több mint egy hét után végre csökkenő arányt mutat, amiből arra következtet az Algeimener cikke, hogy az állam, élén Andrew Cuomo kormányzóval végre átvette az irányítást az események felett.

Ennek már igencsak itt volt az ideje, mert az utóbbi időben csupa drámai hír érkezett a világ talán legismertebb városáról és New York államról, ahol most május közepéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat és a társadalmi elkülönülésre vonatkozó előírások érvényét..

Április 6-a óta a legkevesebb embert kezelték kórházban szerda estig: 17.735 ember. Egy nappal korábban ez a szám még 18.335 volt. Az aznapi halálozási mutató is, 606 elhunyt, is a legalacsonyabb volt több mint egy hete.

Ezzel gyakorlatilag hivatalosan is kijelenthető, hogy a rendkívüli turistaforgalmat generáló tavaszi szezonnak a Nagy Almában erre az évre befellegzett. A helyi lakosságot továbbra is arra próbálják rávenni, hogy ellentétben a sajátos, állandóan nyüzsgő városi ritmushoz szokott életstílusukkal, ha csak tehetik, ne mozduljanak ki otthonaikból.

Koronavírus: Rekordszámú haláleset az Egyesült Államokban

Egy nap alatt kétezren vesztették életüket az új koronavírus miatt. A járvány központja továbbra is New York, de a városvezetés már a lassulást látja a statisztikákban. 

Coumo kormányzó arról is beszélt, hogy a minapi 606 halott „továbbra is egy tragikus arány”, különös tekintettel arra a 29 emberre, akik idősek otthonában estek a járvány áldozatául. A politikus hozzátette: a lakosságot nyomatékosan kérik arra, hogy a vonaton, taxikban vagy egyéb tömegközlekedési eszközökön kizárólag maszkokban utazzanak.

Cuomo elmondta: az elmúlt 30 nap alatt 500 ezer vírustesztet végeztek, többet, mint Michigan, Kalifornia és Florida együtt.

A járványra utalva úgy fogalmazott: kézben tartottuk a vírust, visszaszorítottuk a fertőzés terjedésének ütemét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a járvány után meg kell erősíteni az állam kórházi és egész egészségügyi rendszerét.

Az egyes államok – eltérő időpontban és mértékben – a gazdasági élet újraindítására készülnek. Észak-Dakota kormányzója, Doug Burgum csütörtökön délelőtt közleményben tudatta, hogy május elsején beindul a helyi gazdaság.

Színházi előadások felvételeit, exkluzív előadásokat és mesterkurzusokat is kínál a New York-i Broadway májusban induló új streamingszolgáltatása. A digitális platform létrehozását régóta tervezte Broadway, de a színházak koronavírus-járvány miatti bezárása sürgetővé tette a szolgáltatás elindítását.

A Broadway on Demand platform májusban egy online élőben közvetített gálával mutatkozik be. A szükséges biztonsági szabályok betartásával megrendezett jótékonysági koncert a hollywoodi Bourbon Roomból jelentkezik majd. A 30 Days of Opening Nights című koncert bevételével a járvány miatt nehéz helyzetbe került színműírókat, zenészeket, zeneszerzőket és színházi alkalmazottakat akarják támogatni.

Ezzel egy időben új egészségbiztonsági intézkedések lépnek életbe: kötelező egészségügyi előírásokat vezetnek be, például naponta fertőtlenítenek az üzemekben és az üzletekben, s előírják azt is, hogy egy-egy üzletben egyszerre hány ember tartózkodhat.

A Fehér Ház csütörtökön arra szólította fel a kongresszust, hogy „azonnal” szavazza meg a kisvállalkozások számára létrehozott gazdaságélénkítő csomag összegének emelését. A csomag által kölcsönökre biztosított 349 milliárd dollár ugyanis – két hét alatt – csütörtökre elfogyott, új kölcsönkérelmeket nem fogadnak be.

A törvényhozóknak és a szövetségi pénzügyminisztériumnak eddig nem sikerült megállapodniuk a további összegek biztosításában. Ez azt is jelenti, hogy a kisvállalkozásoknál további elbocsátásokra lehet számítani.

A szövetségi munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint az elmúlt egy hét alatt több mint ötmillió amerikai folyamodott munkanélküli segélyért. Március közepe óta tovább nőtt a munkanélküliek száma az országban, meghaladva immár a 22 milliót. A legtöbben, mintegy 600 ezren, Kaliforniában maradtak munka nélkül.

New York: több mint 7000 halott

A járvány már jóval több áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek.