Koronavírus: Rekordszámú haláleset az Egyesült Államokban

Egy nap alatt kétezren vesztették életüket az új koronavírus miatt. A járvány központja továbbra is New York, de a városvezetés már a lassulást látja a statisztikákban. 

Az Egyesült Államokban már 19600 ember halt meg az új koronavírus fertőzésben. Az áldozatok fele New York-i, azonban a kórházakba szállított betegek száma csökkent, ami miatt a városvezetés a vírus lassulásában bízik – számolt be a Sky News.

New Yorkból drámai drónfelvételek járták be a világot, amelyeken az látható, hogy a Hart szigeten egy tömegsírba helyeznek jelöletlen deszkakoporsókat, feltehetően azokat az embereket hantolva el ily módon, akikért nem jelentkezik senki, azonban, amint ezt New York polgármestere is igyekezett tisztázni, a gyakorlat nem a koronavírussal jelent meg.

Mass graves of unclaimed bodies as New York posts record rise in coronavirus deaths | ABC News

The United States has recorded its single biggest one-day death toll from coronavirus.Almost 2,000 people died, more than a third of them in New York.New Jer…

Ahogy arról pár napja a Neokohn is beszámolt, Mark Levine, New York város egészségügyi bizottsága elnöke Twitterén korábban azt írta: miután a kórházak mellett parkoló hűtőkamionok és az ott felállított hűtött sátrak is megteltek a betegségben elhunytak holttesteivel, elképzelhető, hogy a városnak az egyik helyi parkban kell temetőt kialakítania.

Soha nem nem lesznek „tömegsírok” és „tömegtemetések” New Yorkban. Soha. 

— reagált erre a polgármester, akinek szavait a New York Post napilap is idézte. De Blasio hozzátette: ha ne adj’ Isten olyan helyzet állna elő a krízis sújtotta városban, hogy ideiglenes temetésekre kellene felkészülni, akkor is egyénenként, a család közbenjárásával történne az.

„Eleinte nem vettük komolyan ezt a járványt, és most megfizetjük az árát” – jelentette ki Andrew Cuomo kormányzó még a hét elején. New York államban április végéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat és a társadalmi elkülönülésre vonatkozó előírások érvényét.

New Yorkban a Central Parkban is felállítottak egy sátorkórházat, mivel hatalmas a nyomás a város egészségügyi intézményein. A kórházat a Samaritan’s Purse nevű keresztény nonprofit üzemelteti, amely korábban részt vett az ebola elleni harcban és általában háborús övezetekben szokott tevékenykedni.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy még soha nem volt szükség arra, hogy Amerikában felállítsák a 48 óra alatt beüzemelhető mobilkórházaik egyikét. A városvezetésnél több demokrata képviselő tiltakozott a szervezet jelenléte miatt, mivel a keresztény nonprofit nem támogatja az abortuszt és a melegházasságot.

New Yorkon kívül a legnagyobb gócpont Chicagóban van, ahol a Cook Megyei Börtönben már 300 fogolynál diagnosztizálták a vírust. A városvezetés attól tart, hogy hamarosan megugorhat a megbetegedések száma. Az ország közép-nyugati részeiben is járvány berobbanására számítanak.

Az amerikai elnök már a korlátozások enyhítését szeretné, mivel a karantén gazdasági következményei drámaiak lehetnek. Múlt hétig több, mint 6 millió amerikai vesztette el az állását.

Azonban az egészségügyi szakértők szerint, ha 30 nap után feloldják a lezárásokat és újraindul az élet nyárig 200 ezer ember halhat meg a járvány miatt.

New York: több mint 7000 halott

A járvány már jóval több áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek.