New York parkjaiból mégsem lesznek köztemetők

A világváros polgármestere határozottan kizárta, hogy a koronavírus miatt elhunytakat esetlegesen New York City valamelyik közparkjában földelnék el.

Bill de Blasio egy televíziós műsorban cáfolta Mark Levine, New York város egészségügyi bizottsága elnökének minapi nyilatkozatát.

Levin Twitterén korábban azt írta: miután a kórházak mellett parkoló hűtőkamionok és az ott felállított hűtött sátrak is megteltek a betegségben elhunytak holttesteivel, elképzelhető, hogy a városnak az egyik helyi parkban kell temetőt kialakítania.

Soha nem nem lesznek „tömegsírok” és „tömegtemetések” New Yorkban. Soha. 

— reagált erre a polgármester, akinek szavait a New York Post napilap is idézte. De Blasio hozzátette: ha ne adj’ Isten olyan helyzet állna elő a krízis sújtotta városban, hogy ideiglenes temetésekre kellene felkészülni, akkor is egyénenként, a család közbenjárásával történne az.

A polgármester, akit az elmúlt hetekben többen is azzal bíráltak, hogy nem igazán állt a helyzet magaslatán, azt is elmondta, hogy a városnak rendelkezésére áll egy sziget arra az esetre, ha tömeges sírhelyekre lenne szükség. A Hart sziget vészhelyzetben adott, semmilyen parkról nem lenne szó — nyomatékosította de Blasio.

„Ezek a tények, nincs szükség arra, hogy erről bárki is beszéljen a jövőben (…) Remélhetőleg sosem lesz erre szükség, és minden energiánkkal arra összpontosíthatunk, hogyan is menthetünk emberéleteket” — tette hozzá New York polgármestere.

Amerika egyik legnagyobb tömegsírhelyén, a Bronx melletti Hart szigeten több mint egy millió ember lelte meg végső nyughelyét. Mielőtt a a 19. század második felétől fokozatosan a város „biztonsági tartalékává” vált, korábban olyan ikonikus New York-i helyeken is alakítottak ki tömegsírokat, mint a manhattani Washington Square Park, a Union Square, a Madison Square Park vagy a Bryant Park.

New Yorkban tetőzik a járvány, közparkba temetik a halottakat

Az Egyesült Államokban meghaladja a tízezret a halottak száma. Trump közölte: már április végén megszüntethetik az érvényben lévő korlátozásokat.