Így indul újra az élet Izraelben

A koronavírus elleni küzdelem hosszú hetei után vasárnap a vallási életet és sporttevékenységet érintő enyhítő intézkedések léptek életbe. 

Éjszakába nyúló, hosszú órákon át tartó viták után a kabinet jóváhagyta számos korlátozás enyhítését, amit a koronavírus megfékezése érdekében vezettek be. A rendelet szerint mostantól engedélyezni fogják a szabadban tartott imákat legfeljebb 19 fős csoportokban, két méternyi távolságot tartva egymástól — emelte ki az Új Kelet hírportál.

Az izraeli kormány tagjai több mint 10 pontos rendelkezési csomaggal álltak elő vasárnap hajnalra. Mindegyik arra reflektál, hogy a szigorú korlátozásai miatt egy minapi nemzetközi felmérés szerint 40 állam közül a járvány ellen leghatékonyabban fellépő Izraelben jó irányba mutatnak az eddigi intézkedések.

Koronavírus: Izrael a világon az első, Magyarország Európában a negyedik legbiztonságosabb hely

Negyven ország közül Izrael a legjobb a koronavírus-járvány kezelésében, Európán belül pedig Magyarország a negyedik egy friss elemzés szerint.

Az eddigi szabályozások enyhítése között szerepel többek között a lakosság aktív testmozgására vonatkozó intézkedés is. Ennek értelmében bárki sporttevékenység végzéséhez 500 méteres távolságra elhagyhatja otthonát. Korábban ez 100 méterben volt meghatározva.

Habár ez a fél kilométeres mozgástér-bővítése komoly engedménynek is tűnhet, azért a „hurrá-hangulat-nak” még nyoma sincs, és továbbra is józansággal kezelik a járványügyi lépéseket. Azok a polgárok például, akik maszk nélkül mennek ki az utcára, 200 sékel büntetésre számíthatnak.

A most bevezetett általános lépések közül már mi is megírtuk, hogy mától a dolgozók 30 százaléka térhet vissza munkahelyére. Ez a tervek szerint május elejére már 50 százalék is lehet — amennyiben továbbra is jó ütemben tudják visszatartani a vírust.

Továbbá lehetővé tették, hogy a high-tech és egyes egyéb munkahelyek kiterjesszék tevékenységüket, illetve engedélyezték az esküvők és körülmetélések megtartását — persze szigorúan nyílt területen és legfeljebb 10 ember részvételével.

Ezen felül az ország vallásos lakosságának nagy örömére a rituális fürdő használatának engedélyezésére irányuló javaslat is elfogadásra került. Ennek értelmében a férfiak számára lehetővé vált, hogy egyszerre nem több, mint három ember tartózkodjon a helyiséget üzemeltető létesítményben.

A pártok hosszas egyezkedésének eredményeként ugyancsak születtek a nagycsaládosok és a kereskedők számára is komoly engedmények:

habár a piacok és a bevásárlóközpontok továbbra sem működhetnek, lehetségessé vált néhány üzlet újbóli megnyitása, egyszerre két ügyfélre korlátozva, és előírva, hogy egy fizikai elválasztó plexit kell felállítani a kasszáknál.

Speciális oktatási programok is újraindulhatnak, legfeljebb három gyermekből álló csoportok számára.

Még legalább egy év vírushelyzettel számolnak Izraelben

A bevásárlóközpontoknak, a szabadtéri piacoknak és a fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásoknak egyelőre nem engedik az újbóli megnyitást.