Három hónap szenvedés után elhunyt a monsey-i késelős támadás egyik áldozata

Az ortodox közösség hónapokon keresztül reménykedett benne, hogy a 72 éves Josef Neumann felépül, de most bejelentették, hogy a férfi vasárnap belehalt a sérüléseibe – írja az Israel Hayom. 

Decemberben New York állam egyik kisvárosában egy férfi machetével rontott rá egy hanukai ünnepségre és megsebesített öt embert.

Az öt megkéselt áldozat között volt az ünnepséget vezető rabbi és négy másik férfi. A közösség Twitteren közölte, hogy az egyik áldozat, a 72 esztendős Josef Neumann vasárnap éjszaka elhunyt.

A támadás után Neumann családja azt nyilatkozta, hogy a gyilkos kése behatolt a férfi koponyájába, ami miatt maradandó agykárosodást szenvedett. Ennek ellenére a közösség bízott benne, hogy felépülhet.

Az elkövető egy Grafton Thomas nevű fekete férfi, akinek naplójában több Hitlerre utaló írást találtak, valamint horogkereszt rajzokat, azonban a védelem tagadta, hogy antiszemita lett volna. A férfi a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A védelem arra épített, hogy Thomas mentális betegségekben szenvedett és a támadás előtt nem szedte a gyógyszereit.

Tavaly év végén, illetve idén év elején New York államban megnövekedett az antiszemita incidensek száma, ami miatt New York város vezetése kampánnyal állt ki zsidó közössége mellett.

Még mindig kísért a Crown Heights-i zavargások emléke

Azért, hogy az elmúlt majd 30 év viszonylagos békében teljen, sok sebet kellett begyógyítani.