New York kiáll zsidó lakosai mellett

Reklámkampánnyal jelentkezett a világváros vezetősége, hogy hirdesse: a zsidóknak van, az antiszemitizmusnak nincs helye a Nagy Almában.

A tavalyi év agresszív és erőszakos, halálos áldozatokat is követelő zsidóellenes bűncselekményei után New York városának emberjogi bizottsága új és látványos kampánnyal üzeni zsidó lakosságának, hogy nem feledkezett el róluk, és fontosnak érzi, hogy támogatásáról biztosítsa őket.

A The Times of Israel arról számolt be, hogy a városvezetők több mint 15 millió forintos (50 ezer dolláros) kampányt indítottak azért, hogy felhívják az emberek figyelmét: a városban a zsidó városlakóknak is helye van, ellenben az antiszemitizmusnak nincs.

„Azt hiszem, vitathatatlan, hogy manapság a zsidó közösségek — akár a vallásos, könnyebben felismerhetők, akár a szekulárisok — különösen sérülékenynek érzik magukat, és érthetően szövetségeseket, támogatást, szolidaritást keresnek. Abban bízunk, hogy ez a kampány választ adhat néhány aggodalomra, félelemre”

— mondta Dana Sussman, a kampány létrejöttéért felelős városi megbízott.

A kampányban négy olyan zsidó személyt választottak ki, akik különféle közösségek tagjai — van köztük haszid vallásos, feminista jogvédő, de akad közöttük színesbőrű LMBTQ-tag is. Mindezzel is a városlakók sokszínűségét és elfogadottságát akarták kifejezni.

A négy személy fotója és az üzenet többnyire online felületeken szerepel majd, de három ortodox közösségi nyomtatott sajtótermékben is elhelyezik őket, mert nyomatékosítani akarják, hogy az eddig legjobban veszélyeztetett vallásos közösségek hangsúlyosan számíthatnak az akció szervezőinek támogatására.

Yosef Rapaport, egy brooklyni haszid lakos, aki fotójával maga is részese a kampánynak, külön elégedettségét fejezte ki, hiszen korábban éppen ő volt az, aki bírálta New York központi, hivatalos imázsalakítóit, hogy eddig miért nem szerepeltették a vallásos zsidóságot is.

„Nagyon remélem, hogy a kampány eléri a kívánt hatását, és mindenki előtt egyértelműsíti majd, hogy mi is ide tartozunk”

— fogalmazott Rapaport.

New York városának emberjogi bizottsága nem most először vállal szolidaritást kisebbségi lakosaival. Korábban már hasonló közösségi kampányokkal emeltek hangot a rasszizmus, a diszkrimináció, az iszlámellenesség és a LMBTQ csoport tagjaival szembeni atrocitások ellen. Mint azt a The Times of Israel cikkében olvasható,

a város ezen felül oktatási programokkal és egy új, gyűlölet-bűncselekmények megelőzésére létesített irodával is felveszi a harcot az antiszemitizmus ellen. 

Antiszemita támadássorozat New Yorkban

Két nap leforgása alatt összesen négyszer támadtak zsidókra az amerikai nagyvárosban.