Koronavírus: akár 18 hónapra is bezárkózhatunk?

A londoni Imperial College legújabb tanulmánya szerint túlterhelődhet az egészségügyi rendszer és milliók halhatnak meg, amennyiben nem léptetünk életbe azonnal új intézkedéseket a katasztrófa elkerülésére.

Március 16-án több tucat szakértő tájékoztatta a brit és amerikai vezetőket egy koronavírussal kapcsolatos modell előrejelzéseiről, rámutatva: az élet folyását alapjaiban megváltoztató, új intézkedéseket magába foglaló járvány elleni küzdelem akár másfél évig is eltarthat — írja a The Jerusalem Post.

A sokkoló tanulmány úgy tűnik elérte, hogy Donald Trump amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök is irányt változtasson, növelje a tesztelést és szigorítson a védekezést szolgáló rendeleteken.

Izraelben annak ellenére, hogy a vírusfenyegetést sokkal korábban vették komolyan, a megbetegedők száma átlépte az ötszáz főt. A kórházak nagyon korlátozott kapacitása mellett Izrael abszolút jogosan aggódik az Imperial College modellje miatt, ami azonban nem csak a zsidó államot, hanem az egész Közel-Keletet érinti. Jordánia katonai zárlatot léptetett életbe az utakon, az Öböl-menti országok leállították a légiközlekedést, iraki Kurdisztán pedig kijárási tilalmat rendelt el.

Iránban minden tizedik percben belehal valaki a vírusba

Bezárnak a plázák, tízezer elítélt amnesztiában részesül, mindenkit felszólítottak, hogy ne utazzon sehová.

Izrael igyekszik a modell javaslatai szerint eljárni, remélve, hogy enyhítheti a kórházak túlterheltségének és a halálesetek megugrásának esélyét abban az esetben, ha a vírus túl gyorsan terjedne az országban.

A jelentés lényegében arra mutat rá, hogy a kormányok nem igazán a háborút akarják megnyerni a láthatatlan ellenséggel szemben, inkább megpróbálják fékezni, és igyekeznek megakadályozni, hogy a kórházak összeomlása estén hatalmas társadalmi lázadás törjön ki, többek között azzal, hogy

nem tudatják velük, előreláthatólag meddig kell elzárkózniuk, meddig is fog tartani a válsághelyzet.

Mindennek fényében irreálisnak tűnnek az élet közeljövőben bekövetkező normalizálódásáról, és a gazdaság feltámadásáról szóló optimista előrejelzések. Ha a repterek egy évre bezárnak, és az utazást is korlátozzák hasonló időtartamra, napi életvitelünk nagyjából visszavetődik a 18. századba.

Azonban továbbra is rengeteg az ismeretlen a képletben.

A tesztelés kimutatja, ki fertőződött meg, de képtelenség elég gyorsan tesztelni ahhoz, hogy megállítható legyen a vírus terjedése, vagy legalább beazonosíthatóak legyenek a gócpontok.

Ironikus módon a vírus bizonyos értelemben inkább fenyegeti a fejlett országokat, mint a gyenge vagy nem létező egészségügyi rendszerekkel rendelkező országokat. Mindennek az az oka, hogy a gazdagabb országok hajlamosabbak az összeomlásra, ha az élet folyása megváltozik, és az emberek elvárnak egy bizonyos szintű ellátást.

A rossz állami struktúrákkal küzdő szegényebb országoknak már eddig is olyan egészségügyi krízisekkel kellett megbirkózniuk, mint a malária, vagy az éhezés, így jobban fel vannak készülve egy újabb válsághelyzetre is.

Izrael kormánya kifejezetten aggódik a vírusfenyegetés miatt, mert érzékeli, hogy már kényes helyzetben van, nem csak a közel-keleti biztonsági kihívások miatt, hanem az érzékeny társadalmi egyensúly miatt is, ami már így is egy pattanásig feszült demokrácia alapját képezi.

Már több vírushalott van Olaszországban, mint Kínában

Az elmúlt 24 órában 427-tel 3405-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma.

A zsidó állam egyszerűen nem engedheti meg magának azt, hogy Olaszország halálozási rátájáig eljusson, viszont a Kína által használt eszközöket sem vetheti be ez ellen. Ehelyett a vírus elleni küzdelmet nemzetbiztonsági kérdéssé teszi egy olyan országban, ahol a hadsereghez hasonló intézményeknek nagy presztízsük van.

A demokráciák népei eredményeket követelnek, azonban az Imperial College tanulmánya szerint ezekre még hónapokat kell várni.

A kormányok általában a gyors megoldásokat részesítik előnyben, ezért is kerül szóba annyi helyen a teljes bezárkózás. A jelentés szerint azonban a beavatkozásnak négy ezt megelőző eleme van: szociális távolságtartás, eseti elszigetelés, házi karantén és iskolabezárások, amik a legnagyobb hatást fejthetik ki az emberek munkáját ellehetetlenítő teljes zár előtt.

A tanulmány és a kormányzati politikai döntések végső célja most a rendszer túlterhelésének megakadályozása. A kérdés az, hogy melyik rendszer fog előbb megtörni: az orvosi, a gazdasági vagy a kormányzati és biztonsági?