A Knesszet elnöke felszólalt a kormány telefonok követésére vonatkozó döntése ellen

Az izraeli parlament elnöke bírálta a kormány azon döntését, miszerint a titkosszolgálatok szabadon követhetik a koronavírus hordozóinak, illetve a karanténban lévők mobiltelefonjait. Véleménye szerint ez komoly visszaélésekre adhat lehetőséget.

Avichai Mandelblit főügyész a döntés védelmében azt mondta, hogy azt a vírus terjedésének megfékezése indokolja, ezért nem várták meg a parlament jóváhagyását sem – írja a The Times of Israel.

A kormány határozatának értelmében a Sin Bét, az izraeli titkosszolgálat követheti a vírussal fertőzöttek helyváltoztatását annak érdekében, hogy megtudják, kikkel kerültek kapcsolatba, illetve ellenőrizni tudják, hogy a karanténba helyezett emberek nem hagyják el otthonaikat.

Az ilyen technológiákat eddig kizárólag terrorelhárítási célokra használtál, a polgári lakossággal szembeni alkalmazás sokakban aggályokat vet fel.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány az éjszaka folyamán, aznap, mikor a javaslattal kapcsolatos egyeztetések folytak, jóváhagyta a döntést”

– mondta Gabi Ashkenazi, a Kék és Fehér párt képviselője, a Knesszet védelmi- és külkapcsolati bizottságának elnöke.

Benjamin Netanjahu kormányfő a döntést megvédendő hangsúlyozta, hogy annak elmaradása emberéletekbe kerülne. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint „a járvány őrületes sebességgel terjed, amennyiben a döntéssel megvárták volna a védelmi- és külkapcsolati bizottság döntését, jelentősen lelassult volna a vírus terjedése elleni küzdelem. A kormány így az egészségügyi minisztérium szakembereivel és a főügyésszel egyeztetve veti be a digitális eszközöket”.

Szélsőséges reakciókat váltottak ki az emberekből az óvintézkedések Iránban és Afganisztánban

Iránban konzervatív síita hívők törtek be a kormány által lezárt szentélyekbe, Afganisztánban pedig vélhetőleg megfertőződött emberek szöktek meg a kórházi karanténból.

Avicháj Mandelblit főügyész a döntés védelmében kiemelte: „A rendelet lényege, hogy életeket mentsünk. Ilyen egyszerű.”

Az új szabályozás a Sin Bétnek lehetőséget biztosít, hogy a mobiltelefonokkal kapcsolatban lévő adótornyok alapján meghatározza az adott illető tartózkodási helyét és ellenőrizze, kivel lépett kapcsolatba. A Sin Bét erről tájékoztatja az Egészségügyi Minisztériumot, aki üzenetet küld a fertőzött személlyel 2 méteres távolságba kerülőknek, hogy vonuljanak karanténba.

A rendelet az adatokat kizárólag a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatban engedi felhasználni.

Nadav Argaman, a Sin Bét vezetője, aki ritkán szokott nyilvánosan megszólalni, az üggyel kapcsolatban elmondta: „Tudom és értem sokak aggodalmát, azonban biztosítok mindenkit arról, hogy az adatokhoz a lehető legkevesebb ember fog hozzájutni és azokat nem a Sin Bét fogja tárolni”.