Háború a kibertérben a koronavírus miatt

Oroszország a koronavírus-járványt kihasználva a propaganda új hullámát indította el a Nyugat ellen – ez derül ki az EU titkos jelentéséből. A hadjárat célja, hogy aláássa a nyugati kormányokba vetett bizalmat és a vírus elleni védekezést.

Donald Trump háborús elnöknek nyilvánította magát a minap megtartott sajtótájékoztatóján, és sokan mások is háborúról beszélnek a pusztító kórokozó elleni harcra utalva. A háborúkat jellemzően kísérő propaganda mindenesetre már hónapok óta tombol.

És sokan bele is sétálnak a csapdába. Az utóbbi időben magasan képzett magyar és külföldi emberek szájából is teljes meggyőződéssel lehetett hallani mindenféle összeesküvés-elméleteket. Sokan észre sem veszik, hogy az orosz propaganda „állításait” szajkózzák.

A Reuters brit hírügynökség és a The Guardian brit lap saját állítása szerint betekintést nyert az Európai Unió friss belső jelentésébe, amelyben az áll, hogy

az orosz média „jelentős dezinformációs kampányt” indított a Nyugat ellen, hogy tovább súlyosbítsa a koronavírus hatását.

A cél általános pánik és bizalmatlanság keltése.

Pánikkeltő fake news oldalak profitálnának a koronavírusból

Az egészségügyi félelmeknek köszönhetően további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el.

A dokumentum szerint az oroszok angolul, franciául, olaszul, németül és spanyolul terjesztik az interneten az álhíreket. A kelet-ukrajnai háború kitörése óta megszokott módszereket alkalmazva „ellentmondásos, zavart keltő, rosszindulatú jelentéseket adnak közre annak érdekében, hogy az EU-nak nehezebb legyen kommunikálnia a járványra adott válaszát”, illetve hogy aláássák a bizalmat az egészségügyi ellátórendszerekben.

Január 22-től nyolcvan dezinformációs kísérletet jegyeztek fel. Olyan egymásnak ellentmondó álhírek szerepeltek köztük, melyek szerint az új koronavírus a kínaiak, az amerikaiak vagy a britek által bevetett biológiai fegyver. Más verziók szerint a migránsok okozták a járványt, illetve az egész csak kitaláció.

A Kreml által támogatott Szputnyik Rádió pedig februárban párhuzamot vont a XIX. századi ópiumháborúk és a koronavírus között, azt állítván, hogy „Anglia” és meg nem nevezett „nemzetközi szervezetek” igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a kínai belügyeket, mint ahogyan annak idején a Brit Birodalom fegyverekkel arra kényszerítette Kínát, hogy nyissa meg a piacát és adjon át területeket.

A Ria Fan szentpétervári hírügynökség honlapja azt állította, hogy a koronavírus miatt kitört „hamis pánik” csak a gyógyszergyáraknak kedvez, amelyek nagy nyereségre tehetnek szert a járvány következtében. A REN TV katonai titkokat feszegető dokumentumfilmjében pedig arról volt szó, hogy a vírus „biológiai fegyver”, amelyet amerikai kommandósok terjesztettek el Kínában.

Antiszemita összeesküvés-elméletek terjednek a világjárványról

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) kutatója elmondta, hogy a vírussal kapcsolatos konspirációs teóriák már a járványról szóló első híradások után felröppentek.

Érkeztek jelentések több uniós tagországból, például Litvániából és Szlovákiából is álhírek terjesztéséről. Északi szomszédunknál például a közösségi médiában elterjedt az a hamis értesülés, hogy Peter Pellegrini kormányfő elkapta a koronavírust, sőt megfertőzte a többi uniós tagország vezetőit a februári brüsszeli csúcstalálkozón.

Az uniós jelentés egyébként megjegyzi, hogy a Kreml által gründolt RT spanyol szolgálata a 12. legnépszerűbb információforrás a közösségi média felhasználói között.

Josep Borrell uniós külügyi főképviselő szóvivője erre úgy reagált, hogy a propaganda egy része oroszországi, illetve Kreml-barát forrásokból érkezik, bár nem minden dezinformáció köthető az oroszokhoz. Peter Stano szerint a járvány kezdete óta „erősödik a dezinformáció, a félrevezető információ, a nyilvánvaló hazugságok és hamis állítások” terjesztése.

Mint mondta: Moszkva „az emberek életével játszik”, ezért arra kérte az uniós polgárokat, hogy legyenek óvatosak és csak megbízható hírforrásból tájékozódjanak. A Kreml szóvivője szerint a vádak alaptalanok, és „nélkülözik a józan észt”.

Az orosz propagandagépezettől és a titkosszolgálatok hekkercsapatától már megszokhattuk, hogy egymásnak ellentmondó, zavart keltő álhírekkel, kiszivárogtatásokkal igyekeznek aláásni a nyugati demokráciákat. A koronavírus-járvány kapcsán azonban Kína aktiválta magát, már ami a propagandaháborút illeti.

Peking nyilván szeretné elterelni a figyelmet arról, hogy egy kínai városból indult el a világjárvány. Ezt a magas labdát a Kína ellen kereskedelmi háborút indító amerikai kormányzat olyan magas rangú tagjai ütötték le, mint maga az elnök és a külügyminiszter. Donald Trump következetesen „kínai vírusnak” titulálja a kórokozót, Mike Pompeo pedig „vuhani vírusnak”, amivel azt sulykolják, hogy Kína a felelős a járvány kitöréséért. Ezzel persze élénk tiltakozást váltottak ki a pekingi vezetésből.

Tényleg egy kínai laborból szabadult ki a koronavírus?

Irán a cionistákat okolja, egy kínai tisztségviselő szerint amerikai katonák vitték Vuhanba a vírust. Best of nemzetközi vádaskodások.

A legjobb védekezés a támadás elvét követve a kínai külügyi szóvivő a Kínában egyébként betiltott Twitteren állította azt egy hete:

„lehet, hogy az amerikai hadsereg hurcolta be Vuhanba a járványt… Az Egyesült Államok magyarázattal tartozik nekünk!”

Csao Li-csian még aznap posztolta a Kreml szájíze szerint készült összeesküvés-elméleteket kultiváló kanadai szervezet, a Globalizáció Kutatásának Központja (Center for Research on Globalization) jelentését. Ebben az áll, hogy a vírus egy amerikai biológiaifegyver-laboratóriumból került ki. „Újabb bizonyíték arra, hogy a vírus az Egyesült Államokból származik.” – kommentált Csao.

A kínai állami média sem marad le a propagandában. Az állami sajtóorgánumok Hszi Csin-ping elnök munkáját élénken magasztalják, és úgy állítják be a kínai társadalmi berendezkedést, mint amely különösen előnyös egy ilyen válság kezelésében.

A Cardiffi Egyetem szakértői egyébként (akik részt vettek az uniós jelentés elkészítésében) úgy látják, hogy

az orosz propaganda az utóbbi időben már nem saját forrásból származó álhíreket terjeszt, hanem például kínai, iráni, valamint amerikai szélsőjobbos „értesüléseket”, teóriákat vesz át.

„Ez a taktika segít nekik abban, hogy elkerüljék azt a vádat, mely szerint dezinformációt gyártanak. Azt állítják, hogy ők csak azt terjesztik, amit más mond” – áll a jelentésben a The Guardian szerint.

A Twitter már jelezte, hogy letiltja a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információk közzétételét. A közösségi platform meg akarja akadályozni minden olyan tartalom közzétételét, amely szembemegy a tudományos szakemberek iránymutatásával, illetve hamis gyógymódokat javasol.

A Facebook már januárban közölte, hogy eltávolítják a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és összeesküvés-elméleteket. A közösségi oldal azonban szemmel láthatóan nem tud lépést tartani ezeknek a terjedésével: nap mint nap osztanak meg a felhasználók nyilvánvaló álhíreket és badarságokat.

Mérgezés és dezinformáció: a Kreml hibrid háborúja

Arra a jelentésre még várunk, amelyik összefoglalja, hogy Moszkva hogyan avatkozott be a Brexit-népszavazásba.