Pánikkeltő fake news oldalak profitálnának a koronavírusból

A vírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmeknek köszönhetően további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el.

„A nagy hatású negatív események nyomán általában megfigyelhető, hogy elburjánzanak a dezinformációk és összeesküvés-elméletek. Különösen, ha új és részben ismeretlen jelenségről van szó. Éppen ez a helyzet a koronavírussal, amely az utóbbi két hónapban a sokoldalú dezinformációs törekvések fő témájává (és eszközévé) vált” – írja a Political Capital.

Az elemző intézet a SentiOne közösségimédia-adatbázisának segítségével ezeket a magyar nyilvánosságban megjelenő, szándékosan félrevezető tartalmakat vizsgálta, melyek több százezer állampolgárhoz juthattak el.

Az elemzés során kiderült, számos dezinformációs portál terjeszt pánikkeltésre alkalmas narratívákat a járványról. A 13 vizsgált Facebook-oldalból hétnek 20 ezer feletti, közülük kettőnek pedig 100 ezer fő feletti követőtábora van.

A koronavírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmeknek köszönhetően további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjedhetnek el.

Az összeesküvés-elméletek klasszikus toposzait is hasznosító oldalakon olvashatunk olyan álhíreket is, melyek szerint a WHO tudósai megkérdőjelezik a vakcinák biztonságát, a rákot curryvel, vörösborral vagy éppen kurkumával gyógyíthatjuk, illetve a hagyományos orvostudományon alapuló gyógyszerek hatástalanok. Ugyanezen oldalalakon sokszor be is vásárolhatunk senki által nem igazolt hatású, mégis mindent gyógyító „alternatív medicinákból”.

A teljes elemzést itt olvashatja el.

Koronavírus: a válság óta a legnagyobb visszaesés jöhet

Hullámzik a részvények ára az amerikai tőzsdén, egyre nagyobb gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány Ázsiában és Európában.