Koronavírus: a válság óta a legnagyobb visszaesés jöhet

Hullámzik a részvények ára az amerikai tőzsdén és egyre nagyobb gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány Ázsiában és Európában. 

Sötéten látják a gazdasági elemzők a világgazdaság állapotát. Az aggodalom oka a koronavírussal kapcsolatos bizonytalanság, amely folyamatosan fel-le mozgatja a részvények értékét – írja The Economist. 

Jól indult az év az amerikai tőzsdéken, február 19-én a fő amerikai index, az S&P 500 rekord magasan zárt. Alig egy héttel később az értéke egynyolcadára esett. A japán és az európai indexek szintén nagyot zuhantak.

A vírus kínai terjedésének kezdetén az elemzők azt jósolták, hogy a vírus rossz hatással lesz az árucikkellátásra. Azóta a vírus átterjedt Dél-Koreára és Olaszországra is, amely megriasztotta az olyan multicégeket, mint Adidas, Apple, Mastercard és a Microsoft. Ezek a cégek arra számítanak, hogy esni fog a profitjuk.

OECD: legfeljebb 2,4 százalékos lesz a növekedés

A Bank of America szerint a világgazdaság idén mindössze 2,8%-al fog nőni, ami azt jelenti, hogy az idei lesz a leglassabb növekedés 2009 óta.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn kiadott köztes világgazdasági helyzetjelentésében azt írja: a gazdasági és pénzügyi válság óta a legnagyobb visszaesésre kell számítani a világgazdaság teljesítményében a koronavírus-járvány kitörése miatt.

Koronavírus: bezárták a Louvre-t a pánikoló dolgozók

Mérgelődő látogatók hosszú sorai kígyóztak vasárnap a Louvre előtt, míg ki nem derült, hogy hiába várakoznak, a múzeum nem fog kinyitni.

Az OECD szerint a világgazdasági növekedés a tavalyi 2,9 százalék után az idén legfeljebb 2,4 százalékos lehet, a legalacsonyabb 2009 óta. Abban az esetben viszont, ha a vírusfertőzés elharapódzik Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában, a növekedési ütem akár 1,5 százalékra is csökkenhet.

Az OECD a vírusfertőzés terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi intézkedések mellett célzott pénzügyi és monetáris intézkedéseket javasol a gazdasági károk kivédésére és kompenzálására.

De nem csak a tőzsdéken és a cégeknél nagy az aggodalom, hanem a nemzetgazdaságok is nagy kiesésre számítanak az idegenforgalom csökkenése miatt. Az Európai Unió idegenforgalmának havi 1-1 milliárd euró bevételkiesést okozott januárban és februárban, hogy elmaradtak a kínai turisták.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök be is jelentette: az unió sürgősségi munkacsoportot állított fel a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedések összehangolására. A csoport munkája három fő pilléren alapszik. Első a megelőzésre, a sürgősségi beavatkozásra, valamint az információmegosztásra, második a mobilitást érintően a közlekedésre és az utazásra vonatkozó tanácsadásra, harmadik pedig a vírus gazdaságot érintő hatásaira összpontosít.

Sokba kerül Izraelnek a koronavírus

A gazdasági tárca számításai szerint a veszteség 1 és 4 milliárd dollár közötti összeg lehet.

De a vírustól sújtott területeken gyártó nagy cégek is bevételcsökkenésre számíthatnak.

A járvány európai terjedésének legújabb áldozata az amerikai Nike sportszergyártó, amely hétfőn bejelentette, hogy a hollandiai Hilversumban található európai központját két napra bezárja, miután egyik ott dolgozójuknál kimutatták a koronavírust.

A Hyundai az első a nagy járműgyártók közül, amely ismertette februári adatait és a szakértők szerint jól jelzi, milyen károkat okozhatott az ágazatnak a koronavírus: februárban 275 ezer 44 járművet adott el világszerte, 13 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az elemzők azonban egyelőre óvatosak azzal kapcsolatban, hogy lesz-e világválság. a mutatók mindenesetre aggasztóak, és a bizonytalanság sem segít a helyzeten.

Milyen monetáris válasz várható?

A világ számos jegybankja hamarosan kamatot csökkenthet, hogy enyhítse azt a feszültséget, amit a koronavírus okoz a globális piacokon – véli a Goldman Sachs.

A The Wall Street Journal az amerikai befektetési bank véleményét idézve azt írta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a március 18-án záródó kétnapos ülésén, vagy akár még azt megelőzően 50 bázispontú kamatcsökkentésről dönthet és hasonló mértékű amerikai kamatvágást vár a második negyedévre is a Goldman.

Hétfőn dél körül a határidős jegyzések még nagyobb, már jórészt 75 bázispontú kamatvágást valószínűsítettek.

A korábban várthoz képest is nagyobb kamatcsökkentési  várakozásban komoly szerepet játszott Jerome Powell, a Fed elnökének péntek esti közleménye, amiben jelezte, hogy „a Fed szorosan figyelemmel követi a koronavírussal kapcsolatos helyzetet, és hogy szükség esetén minden lehetséges eszközt felhasznál az amerikai gazdaság támogatása érdekében”.

WHO: globális veszély a koronavírus

Magasról nagyon magasra emelte koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO).