Sokba kerül Izraelnek a koronavírus

A gazdasági tárca számításai szerint a veszteség 1 és 4 milliárd dollár közötti összeg lehet.

Az izraeli GDP egy százalékos csökkenését okozhatja a kínai koronavírus elleni küzdelem. A gazdasági tárca számításai szerint a veszteség 1 és 4 milliárd dollár közötti összeg lehet. Ebben nincs benne a „rémálom forgatókönyv”, tehát az a költség, amit a vírus esetleges hirtelen kitörése okozna Izraelben. Csak az El Al légitársaság 50 millió dollárt bukott eddig a víruson.

Közben több izraeli lap is arról ír: a koronavírus miatt szállítási nehézségek okán az is előfordulhat, hogy Pészách (a zsidó húsvét – a szerk.) idejére macesz, azaz pászkahiány várható.

A Pészách alatt fogyasztott lisztből és vízből készült étel az ünnep nélkülözhetetlen kelléke. Egy izraeli élelmiszer-nagykereskedő elmondta, hogy a pészáchi ételek biztosítása és rendelése két alapvető tapasztalatra alapul. Az egyik, hogy azokat az ünnep előtt és után már senki nem fogja fogyasztani, a másik pedig, hogy a lakosság 5-7 %-a ilyenkor külföldre utazik, ezért a pészáchi kóser élelmiszerek gyártása limitált mennyiségben történik.

Kézzel készült macesz egy izraeli sütödében

A koronavírus miatti szállítási késlekedés okán előfordulhat, hogy a pészáchi kóser ételek késve érkeznek. Ezért sokan már most Törökországból szerzik be a szükséges kellékeket, székeket, edényeket, műanyag tárolódobozokat és kisebb elektromos eszközöket. Ezek eddig többnyire Kínából érkeztek, ezért áruk is meglehetősen kedvező volt. A török import azonban akár 20%-kal magasabb árakat is eredményezhet.

Turisták fertőzhettek koronavírussal Izraelben

180 izraeli diákot helyeztek karantén alá egy vírussal fertőzött dél-koreai turistacsoport miatt.