WHO: globális veszély a koronavírus

Magasról nagyon magasra emelte koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – közölte pénteken Genfben az ENSZ-szervezet vezérigazgatója.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz szerint aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése. Péntekig az új koronavírus több mint 83 ezer embert fertőzött meg, és Ázsia, Európa, Amerika után megjelent Afrikában is és immár csaknem hatvan országot érint.

Michael Ryan, a WHO sürgősségi programjainak igazgatója újságíró Kína példájára hivatkozva újságírók előtt kijelentette, hogy korlátozó intézkedésekkel határozottan meg lehet állítani a járványt.

Coronavirus has ‘pandemic potential’, says World Health Organisation

With the virus now reaching every corner of the world, countries are putting in place increasingly aggressive counter measures. (Subscribe: https://bit.ly/C4…

Egy nappal korábban a WHO főigazgatója közölte: „döntő ponthoz” érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség a világ országai részéről.

„A vírus esetleg világjárvánnyá is válhat” – figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. „Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem a fertőzés megelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek” – tette hozzá.

Koronavírus update: elég sok minden történt az elmúlt 24 órában

A WHO továbbra is arra kér mindenkit, hogy tegye meg a szükséges higiéniai és elővigyázatossági lépéseket.