Koronavírus update: elég sok minden történt az elmúlt 24 órában

Óráról órára követik egymást a koronavírus terjedéséről szóló hírek a nemzetközi sajtóban. Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket.

Izrael: újabb beteget találtak

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium újabb információkat közölt arról a férfiról, akinek megbetegedését korábban diagnosztizálták. Mint kiderült, az Olaszországból vasárnap hazatért személy felesége is elkapta a fertőzést, és őt is a Sheba Orvosi Központba szállították. A The Times of Israel értesülései szerint a nő jó egészségügyi állapotban van.

Izraelben ez az első eset, amikor olyan emberről emberre terjedő fertőzést jelentettek, ami orvosi karanténon kívül történt.

Mint írtunk róla, csütörtök reggel Aryeh Deri izraeli belügyminiszter már Olaszország felvételét is elrendelte azon területek listájára, melyek állampolgárai — vagy a közelmúltban ott járt utazók — nem léphetnek Izraelbe. A listán szerepel még Kína mellett Thaiföld, Szingapúr, Hongkong, Makaó, Dél-Korea és Japán.

Az érintett terültekről hazatért izraelieket arra kérik, hogy vonuljanak önkéntes, 14 napig tartó karanténba. Az izraeli sajtó értesülései szerint jelenleg legkevesebb 1700 fő tartózkodik karanténban a zsidó államban.

Benjamin Netanjahu tegnapi bejelentése alapján az izraeli hatóságok igyekeznek szigorú intézkedéseket alkalmazni. Ennek érdekében az El Al is több járatát törölte, valamint csütörtökön legkevesebb 48 külföldi személytől – köztük minimum 19 olasz utastól – tagadták meg az országba lépést csütörtökön a Ben Gurion Repülőtéren.

Koronavírus Izraelben – mutatjuk a nap legfontosabb híreit

Már 1700-ra nőtt a karanténban lévők száma, nem léphetnek be az Olaszországból érkező külföldiek sem.

A fokozott készültség ellenére a szervezők úgy döntöttek, hogy nem mondják le a pénteki Tel Aviv Maratont. A sportrendezvény kapcsán hétfőn ugyan az Egészségügyi Minisztérium rendelete alapján először megtiltották a külföldi futók számára a részvételt, nem sokkal később módosították a tömegrendezvény feltételeit.

Kedden bejelentették: azok a külföldiek, akik már az ország területén voltak, indulhattak a 40 ezres futótömeg soraiban.

Az eseményt követően a lapunknak egy magyar résztvevő arról mesélt, hogy a rendezvény gond nélkül lezajlott, és „a koronavírus miatti pániknak nyoma sem volt”.

Olaszország: további szigorítások

Újabb hírek láttak napvilágot Olaszországban is, ahol hétfő óta a vallási gyülekezéseket is betiltották.

A rendelkezés fényében például annak a zsidó fiúnak a bár micvóját is törölni kényszerültek, akinek ünnepségsorozatára 600 vendéget vártak Milánóba.

Az utolsó adatok szerint Olaszországban több mint 650 a fertőzöttek száma, de kevesebb mint felük szorul kórházi kezelésre. Tizenheten haltak meg, közülük mindannyian idős, beteg emberek voltak. Jelenleg negyvenötre teszik a gyógyultak számát.

Olaszországban egyébként ezentúl naponta egyszer közlik hivatalosan a koronavírusos betegek számát, hogy elkerüljék a pánikhangulat kialakulását – jelentette be Sandra Zampa egészségügyi államtitkár.

Forrás: MTI

Wales és Anglia: három új fertőzött

Ezzel egyidejűleg a BBC értesülései szerint az Egyesült Királyságban pénteken három új koronavírussal fertőzött személyről adtak hírt — köztük az első walesi esetről.

Két új beteg akkor kapta el a vírust, amikor Iránban járt. A walesi fertőzött személy pedig Észak-Olaszországból tért haza, mielőtt pozitív teszt született esetében.

Péntekre az Egyesült Királyságban így 19-re nőtt a fertőzöttek száma.

Franciaország: megugrott a betegek száma

A The Local nevű lap beszámolója szerint csütörtök este Olivier Véran egészségügyi miniszter elismerte, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma 18-ról 41-re nőtt. Emmanuel Macron korábban azt mondta, hazája felkészült a járványra.

A csütörtökön bejelentett 23 új fertőzött közül kedden súlyos állapotban vannak. Mindketten egy egyiptomi turistaúton vettek részt a közelmúltban.

Románia: Erdélybe is megérkezett a vírus

Két újabb koronavírusos betegről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

Amint Nelu Tataru, az egészségügyi minisztérium államtitkára egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: a Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyet az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Otthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra.

A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét. Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést.

WHO: újabb figyelmeztetés

A járvány globális terjedésének megakadályozása érdekében az Egészségügyi Világszervezet továbbra is arra kér mindenkit, hogy tegye meg a szükséges higiéniai és elővigyázatossági lépéseket.

A szervezet honlapján közzétett tájékoztató szerint a rendszeres és alapos kézmosás mellett a társasági érintkezések csökkentése is javasolt, valamint a száj, szem és orr környékének érintése is kerülendő. Az egyszer használatos papírzsebkendő használata mellett a szakemberek arra is kérnek, hogy a lázzal, köhögéssel és nehéz légzéssel küzdő személyek kiemelt figyelemmel kövessék állapotuk változását, és kérjenek orvosi segítséget, ha szükséges.

Orbán: a koronavírus hazai megjelenésére készülünk

Bízzanak a rendőrségben, az egészségügyi dolgozókban és benne is – kérte a miniszterelnök.