Orbán: a koronavírus hazai megjelenésére készülünk

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, „mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”. Fel kell készülni a védekezésre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni – fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarország nemzetközileg is elismert járványügyi szakemberekkel rendelkezik, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak el, a repülőtereket pedig különösen figyelik.

Hozzátette, hogy amikor egy miniszter arra kér, senki ne utazzon fertőzött területre, akkor “az egy erős kérés”, de senkit nem fognak letartóztatni a határon – mondta.

Közben a Magyar Nemzet arról ír: elkezdődött az alap- és tartós élelmiszerek felhalmozása itthon, és számottevően nőtt az igény olyan higiéniai tisztító- és takarítószerek iránt, amelyekben fertőtlenítő vagy klórhatású anyagok vannak. Több hazai áruházláncnál a koronavírus olaszországi elterjedése miatti ijedtség hatására az elmúlt napokban látványossá váltak a bolti vásárlások és a házhoz szállítással online megrendelt árucikkek felhalmozása – jelezték a lapnak vállalati források.

Az olasz külügyminiszter szerint a külföldieknek nem kell félniük az országába utazni

Luigi Di Maio úgy véli, nincs járvány Olaszországban. Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés, viszont Bécsben diagnosztizálták az első fertőzést.

A főváros több pontján, főképp a nagyobb alapterületű üzletekben, illetve a drogériákban néhol kiürült polcok, átmeneti áruhiány jelzi a megnövekedett keresletet, ez minden vásárló számára látványos, de maguk az áruházi alkalmazottak, és a kereskedelmi szektor meghatározó részét képviselő szakszövetség is megerősítette: a szokásos értékesítéshez képest nagyobb bizonyos termékek eladási forgalma, habár ez területileg nagyon változó mértékű.

A Kossuth rádió műsorában is szóba került az emberek vásárlási láza. Orbán Viktor erre azt mondta, ezt a lelki helyzetet megérti, de ígéri: „a magyar kormány ellátja a feladatát, ha fontos információnk van, megosztjuk az emberekkel. Magyarország egészségügyi szakembergárdája nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő.” Bízzanak a rendőrségben, az egészségügyi dolgozókban és benne is – kérte a miniszterelnök.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tegnap este elmondta: több mint egymillió szájmaszk áll rendelkezésre, az ellátás is biztosított, s bár előfordulhat, hogy adott pillanatban valamelyik patikában nincs, ennek megoldásán is dolgozik már a Belügyminisztérium.

A szóvivő szerint mindenre fel vannak készülve, s az Operatív Törzs olyan szakemberekből áll, akiknek minden eshetőségre van forgatókönyvük. Emlékeztetett, jelenleg tizennyolc magyar van karanténban, de ha további fertőzésgyanús esetek jelennek meg, akkor nemcsak a Szent László Kórház áll majd rendelkezésre, hanem más intézményeket is bevonnak.

Kiemelte, még mindig nem tudnak koronavírussal fertőzött emberről Magyarországon.

Koronavírus Izraelben – mutatjuk a nap legfontosabb híreit

Már 1700-ra nőtt a karanténban lévők száma, nem léphetnek be az Olaszországból érkező külföldiek sem.