Koronavírus Izraelben – mutatjuk a nap legfontosabb híreit

Már 1700-ra nőtt a karanténban lévők száma, nem léphetnek be az Olaszországból érkező külföldiek sem.

„Tekintettel arra, hogy az izraeli állampolgárok egészsége kiemelten fontos számunkra, olyan lépések mellett döntöttünk, amelyeket más országokban nem vezettek be” – jelentette ki Benjamin Netanjahu csütörtökön, amikor a koronavírus elterjedésének megakadályozásáról szóló intézkedéseket említette.

A The Times of Israel információi alapján összegyűjtöttük a legfontosabb fejleményeket a járvány ügyében.

Az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztetést adott ki

A szervezet arra kérte az izraeli állampolgárokat, hogy komolyan fontolják meg, külföldre utaznak-e, mivel a vírus globális terjedésének veszélye miatt a hatóságok megpróbálhatják „izolálni” az országot.

„Ha nem teljesen szükséges repülnie, ne tegye”

– írták a minisztérium javaslataként. Így Izrael az első országok között szólította fel hivatalosan lakosságát arra, hogy ne utazzanak külföldre, amennyiben tehetik.

Olaszország is tiltólistára került

Csütörtök reggel Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Olaszország felvételét is elrendelte azon területek listájára, melyek állampolgárai nem léphetnek Izraelbe. A listán szerepel még Kína mellett Thaiföld, Szingapúr, Hongkong, Makaó, Dél-Korea és Japán. Az érintett terültekről hazatért személyeket arra kérik, hogy vonuljanak önkéntes, 14 napig tartó karanténba.

A belügyminiszter bejelentését követő egy órában az Egészségügyi Minisztérium egy olyan izraeli férfiról adott hírt, aki vasárnap érkezett vissza Olaszországból, és a betegség jelentkező tünetei miatt végrehajtott teszt pozitív eredményt mutatott nála.

Ez volt az első eset Izraelben, amikor kórházi karanténon kívülről érkező betegnél állapították meg a koronavírust. A történtek tovább fokozzák a félelemet, miszerint hazatérése óta többeket is megfertőzhetett az érintett személy.

1700 izraeli már karanténban

Az izraeli sajtó értesülései szerint jelenleg legkevesebb 1700 fő tartózkodik karanténban – sokan azok közül, akik kapcsolatba kerültek olyan dél-koreai turistákkal, akik a hónap elején tértek haza, majd pozitív tesztet találtak náluk.

Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.

Sokakat visszafordítanak 

Csütörtökön legkevesebb 48 külföldi személytől – köztük minimum 19 olasz utastól – tagadták meg az országba lépést csütörtökön a Ben Gurion Repülőtéren. Őket a belügyminiszter közlése szerint hazaszállítják.

Az izraeli hatóságok képviselői szerint a szigorú lépések a megelőzést szolgálják.

Noha az ország vezetői korábban sem hitték, hogy megelőzhető lenne a vírus megjelenése az országban, a jelenlegi lépések célja a folyamatok lelassítása, és az ország egészségügyi szolgáltatásainak terhelésének megelőzése – erről beszélt az Egészségügyi Minisztérium munkatársa, Moshe Bar Siman-Tov.

Az El Al is szigorított

Izrael legnagyobb légitársasága, az El Al csütörtökön bejelentette, hogy több útvonalon is felfüggeszti járatait – köztük számos olasz célállomás felé, beleértve Milánót, Velencét és Rómát, Nápolyt. Március 3-tól minden Thaiföldről érkező és onnan az országba utazó járatot törölnek, és az erre a hétre időzített tokiói útvonal megnyitását is elhalasztották április 4-ig. A pekingi és hongkongi járatok felfüggesztését május 2-ig kiterjesztették.

Az El Al ígéretet tett arra, hogy minden eltörölt út jegyének árát visszatérítik az utasoknak.

Az iskolák is érintettek

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint minden külföldi iskolai utazást megtiltanak, különösen az izraeli gimnazisták által évente megrendezett tanulmányutakat Lengyelország egykori koncentrációs táborainak helyszíneire.

Az olasz külügyminiszter szerint a külföldieknek nem kell félniük az országába utazni

Luigi Di Maio úgy véli, nincs járvány Olaszországban. Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés, viszont Bécsben diagnosztizálták az első fertőzést.