Az olasz külügyminiszter szerint a külföldieknek nem kell félniük az országába utazni

A koronavírus-fertőzéstől érintett Olaszországgal szembeni nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter a külföldi sajtónak tartott tájékoztatón csütörtökön, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti.

Kérte, hogy külföldön is kövessék az olasz polgári védelmi hatóság naponta kétszer közölt adatait, ezek az egyetlen hivatalos és pontos információk.

„Nincsen járvány Olaszországban. Megbízható ország vagyunk, a külföldieknek nem kell félniük hozzánk utazni” – jelentette ki Luigi Di Maio. Kifejtette, az olasz hatóságok nem akarják „minimalizálni” a helyzetet, de az Olaszországról elterjedt „rémhírek” súlyos kárt okozhatnak a gazdaságban, elsősorban az idegenforgalomban.

Közben Bécsben is diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést – jelentette be csütörtök délelőtt Rudi Anschober szociális és egészségügyi miniszter.

Az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi betegedett meg elsőként koronavírustól. A tesztet az egyik bécsi kórházban végezték el.

A nyugdíjas férfi jelenleg karanténban van. Vizsgálják, hol kaphatta meg a fertőzést.

Ausztriában elsőként Tirolban bukkant fel a koronavírus, e hét elején.

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés. Nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna

mondta Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszkot készítenek.

Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba közölte Gulyás Gergely.

A tüdőgyulladást okozó vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínán kívül több mint 40 országban regisztráltak fertőzötteket.

Mennyire halálos az új vírus?

A koronavírus okozta tüdőgyulladás elsősorban az idős, krónikus betegségekben szenvedőkre jelenti a legnagyobb veszélyt.