Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.

Múlt hét vasárnap osztrák delegáció érkezett az Iráni Köztársaságba, amikor Hasszán Roháni elnök a koronavírussal viccelődve a járványt az amerikai szankciókhoz hasonlítva azt mondta:

„Rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában”.

Nem sokkal később hírek jelentek meg arról, hogy Teherán egyik kerületi polgármestere, Modzstaba Rahmanzadeh mellett az ország egészségügyi miniszter-helyettesét is pozitív teszt miatt zárták karanténba. Irádzs Harirchi korábban egy élő adásban lett láthatóan rosszul, miközben egy sajtótájékoztatón éppen bejelentették: nincs ok aggodalomra a perzsa országban.

Coronavirus outbreak: Iran health minister appears ill at news conference before COVID-19 diagnosis

Iran’s deputy health minister and head of the country’s counter-coronavirus task force Iraj Harirchi appeared to be ill at a news conference about COVID-19 c…

Az ajatollah magabiztos, a világ nyugtalan

Irán mindeddig hivatalosan 95 megfertőzött betegről és 16 halálos áldozatról adott hírt, de többen attól tartanak, hogy a valóságban ennél sokkal többeket érint a járvány. Világszerte kétszázalékos halálozási arányról számoltak be, azonban az iráni adatokból lényegesen ijesztőbb számokra következtetnek. Múlt hét pénteken Törökország 750 lehetséges iráni fertőzött miatt adott ki veszélyeztető figyelmeztetést.

Hétfőre virradóan a közoktatási intézményeket bezárták Iránba, ahol a lakosság szinte egyáltalán nem jut védőfelszerelésekhez.

A nemzetközi sajtóba jutott hírek szerint Kína után eddig Iránban regisztráltak koronavírussal fertőzötteket a legnagyobb számban, több perzsa vezető mégis nyugalomra int. Hasszán Roháni elnök azt hangsúlyozta, hogy a vírus minden országot érint, valamint videóüzenetében maga a megbetegedett miniszter-helyettes is arról számolt be, hogy néhány nap múlva visszatér munkájába, és

„bizonyos, hogy a következő néhány héten belül felülkerekedünk a víruson.”

Ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden határozottan felszólította Iránt, hogy „mondja el az igazságot”, és valós adatokat közöljön a fertőzöttek számáról. „Az Egyesült Államokat mélyen aggasztják azok az információk, melyek alapján az iráni rezsim eltitkolt olyan lényegi részleteket” — fogalmazott Pompeo Washingtonban.

Koronavírus: Tom Cruise karanténban

A színész az új Mission Impossible forgatására érkezett Olaszországba, azt azonban a vírussal kapcsolatos hatósági rendelkezések miatt el kellett halasztani.

Többen azért is heves kritikával illeték Iránt, mert annak ellenére, hogy több tisztségviselő jelezte a járvány terjedését, nem tettek időben megfelelő lépéseket.

Beszámolók szerint a hatóságok már korábban is több halottról tudomást szereztek, azonban szakértők szerint a pénteki választások miatt igyekeztek az adatokat titokban tartani.

Zarándokok viszik tovább a fertőzést

Különös aggodalomra ad okot az iráni Kom városa, ahol egy hivatalnok hétfőn már 50 halottról számolt be. Eddigi feltételezések szerint a város volt az első gócpont, ahova Kínából megérkezett a vírus. Kom a síita muzulmán hívők számára az egyik legjelentősebb zarándoklati célhely, és évente csaknem 20 millióan látogatják.

Mivel Irán nem tájékoztatta a szomszédos országokat időben a veszélyről, sokáig nem korlátozták az utazást, és mostanra tömegek tértek haza a fertőzött városból Irak, Kuvait és — főleg Dubajon keresztül — Bahrein, valamint Omán területére. Utóbbi két országban kedden újabb megbetegedésekről adtak hírt, és minden eset Iránhoz köthető.

Irán mindeddig nem volt hajlandó lezárni a területet, ám a kiszivárgott adatok fényében vasárnap Törökország, Afganisztán és Pakisztán bejelentette, hogy óvintézkedésként lezárják az Iránnal közös határaikat, hogy megállítsák a koronavírus terjedését.

Vallási nézeteik miatt sem lépnek a perzsa vezetők

Rana Rahimpour, a BBC Irán-szakértője hangsúlyozta: az iráni vezetés döntéshozatalát jelentősen befolyásolják vallási nézeteik, amik miatt elzárkóznak a tudományos javaslatokon alapuló intézkedésektől.

„Sok politikai vezető úgy gondolja, hogy a halál isten kezében van, és nem fognak meghalni, ha nem arra vannak ítélve” — jellemezte a kialakult helyzetet megszólalásában.

Arab paranoia: izraeli-amerikai összeesküvés áll a koronavírus mögött

Néhány lap azt állítja: Washington és Jeruzsálem szánt szándékkal, gazdasági haszonszerzés céljából robbantotta a ki a világjárványt.

A The Jerusalem Post interaktív térképén folyamatosan nyomon követhető a járvány terjedése.