Tényleg egy kínai laborból szabadult ki a koronavírus?

Irán a cionistákat okolja, mások a kínai elnök „elszólását” emlegetik, miközben egy kínai tisztségviselő szerint amerikai katonák vitték Vuhanba a vírust. Összegyűjtöttük, mit tudhatunk eddig, és mi az, ami csak vádaskodás. 

A sajtó folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus terjedésének folyamatait, az egészségügyi szakemberek pedig világszerte a járvány megfékezésén dolgoznak. Múlt hét szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is pandémiává nyilvánította a COVID-19 koronavírus-járványt.

Hétfői hírek szerint pedig világszerte már 169 387 az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma, és legkevesebb 6 513 fő vált a vírus áldozatává. 

A fennálló helyzet kapcsán egyre többször merül fel a kérdés: honnan és hogyan jutottunk idáig? Miközben hétköznapi beszélgetések során a taxis globális összeesküvést sejtet, a boltban „spontán kirobbanásról” beszélgetnek, utánajártunk, mit írnak a nemzetközi lapok.

Mit tudhatunk?

A WHO hivatalosan december 8-ra datálja az első megbetegedést. Ugyanakkor a South China Morning Post szerint a kínai kormány egyik belső dokumentumában egy 55 éves személyt azonosítottak Kína első betegeként, aki 2019. november 17-én, Hupej tartományában fertőződött meg az új koronavírussal.

A kínai hatóságok csak december 31-én jelentették be az első fertőzött hírét az Egészségügyi Világszervezetnek, de voltak, akik már korábban próbálták a nyilvánosság figyelmét felhívni a SARS-CoV-2 néven is azonosított vírusra.

Ahogy cikkünkben már írtunk róla, a Vuhan Központi Kórház egyik szemésze, Li Wenliang is ezt tette december végén, amikor egy chat-csoportban próbálta orvostársait figyelmeztetni az új fertőzés veszélyeire. Nem sokkal később a kínai hatóságok megfélemlítették, és maga is megfertőződött, majd elhunyt a betegségben.

Az áldozatok híre futótűzként kezdett terjedni. Február harmadik hetében már 1886 új esetet és 98 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel Kínában, több mint 90 százalékukat Hupej tartományban.

Az a „bizonyos” labor

A legtöbb szóban forgó elmélet egy vuhani mikrobiológiai laboratóriumhoz kapcsolódik. Ahhoz az intézményhez, ami 4-es fokozatú (azaz a legmagasabb) biztonsági intézkedések keretében kiemelt védelemben részesült. Az egyik elképzelés szerint a vírust itt fejleszthették ki szakemberek, egyfajta biofegyverként. Mások szerint viszont megfelelő biztonsági intézkedések hiányában a vírus egyszerűen „megszökött” vagy véletlenül kikerült a laborból.

A New York Post szerint az utóbbi elméletet támasztja alá Hszi Csin-ping kínai elnök februári beszéde is, amelyben arról szólt, miként kell megelőzni a hasonló járványok kirobbanását a jövőben. A laboratóriumok biztonságának megerősítését emlegetve nem tért ki konkrétumokra, de másnap Kína tudományos és technológiai ügyekért felelős minisztériuma a következő címmel tett közzé tájékoztatót:

„Útmutatások olyan mikrobiológiai laboratóriumok biológiai biztonságának megerősítéséhez, melyek az új koronavírushoz hasonló fejlett vírusokat kezelnek”.

És hogy mennyi ilyen laboratórium van Kínában? Mindössze egy, és éppen az, amit többen a koronavírus „szülőszobájának” tartanak, azaz a Vuhani Virológiai Intézmény egyik műhelye — írta a választ Steven W. Mosher cikkében. Hozzátette: szerinte az sem mellékes információ, hogy január végén állítólag éppen Chen Wei őrnagyot, a kínai hadsereg biológiai hadviselés egyik szakértőjét rendelték Vuhanba, hogy segítsen a járvány megfékezésében.

Miként kerültek képbe az állatok? 

Az első megbetegedést kezdetben a huanani piaccal kapcsolták össze, ahol a tenger gyümölcsei mellett élő állatokkal is kereskedtek. Január 1-jétől a hatóságok bezárták a piacot, ám ezzel nem értek véget a feltételezések. Februárban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a vuhani laborban kísérletezésekre használt állatokat rendszeresen a piacra adták, így kerülhetett emberek közé a vírusgazda.

Fotó: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Valamivel később már fertőzött kígyókról, majd denevérekről esett szó. Sőt, bizonyos tobzoskafélékre is árnyék vetült.

Tény, hogy a kínai piacokról készült korábbi fotók könnyű alapot biztosítanak arra, hogy feltételezzük: a higiénia hiánya bármilyen fertőzés számára tökéletes bázist jelenthetett a kínai vásárban, de egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy ez így történt volna a koronavírus esetében.

Az ügy hozadékaként Kínában február 24-től betiltották a vadvilágban élő állatok fogyasztását és árusítását.

A kínai szakemberek tagadnak

A vuhani „vírusfejlesztésről” szóló elméletekre a kínai szakemberek gyorsan reagáltak. Február végén a Reuters is idézte azt a közleményt, melyben az érintett laborintézet munkatársai tagadták az „internetes pletykákat”. Szerintük azok „nagy károkat okoztak a kutatásaikban”, és a járvány megállítását akadályozták.

Ezen túlmenően több kínai tisztségviselő is igyekezett tagadni hazája felelősségét. Március 8-án például Lin Songtian, Kína dél-afrikai nagykövete a Twitteren arról írt, hogy ugyan Kínában regisztrálták az első megbetegedést, szerinte „ez nem azt jelenti, hogy a vírus Kínából származik”.

Amerikaiak vitték a koronavírust Kínába?

Múlt héten egy másik kínai tisztségviselő még tovább ment: miközben tagadta a vírus vuhani eredetét, a CNN által is közölt Twitter-bejegyzésében Zhao Lijian külügyi szóvivő egyenesen azt állította, hogy a koronavírust valójában az amerikai hadsereg tagjai vitték magukkal Kínába.

Mindeközben a lap emlékeztet: tény, hogy Vuhan városában az amerikai katonaságnak több száz atlétája gyűlt össze a Katonai Világjátékokra 2019 októberében, de továbbra sincs olyan bizonyíték, ami alátámasztaná a kínai szóvivő állítását.

Irán a cionistákat okolja

Nem a kínai szóvivő volt az egyetlen, aki hazáján kívül kereste a járvány eredetét. Néhány hete Irán arról beszélt, hogy a cionisták állnak a koronavírus-járvány mögött.

„Cionista elemek kifejlesztettek egy halálosabb fajta koronavírust Irán ellen” – ez hangzott el az iráni, angol nyelvű propagandaadóban, azaz a Press TV-ben március 5-én. Mindeközben a perzsa államban már csaknem 13 ezer megbetegedésről adtak hírt, és elemzők szerint ennél sokkal nagyobb bajt rejthetnek a valós adatok.

Februárban az arab világ médiáját szemléző MEMRI intézet egyik legújabb riportjában arra hívta fel a figyelmet: szaúdi, egyiptomi és szír sajtótermékek egyenesen azt állítják, hogy Washington és Jeruzsálem szánt szándékkal, gazdasági haszonszerzés céljából robbantotta a ki a világjárványt, így ők felelősek az eddigi több száz halálos áldozatért is.

Amerika továbbra is Kínát tartja felelősnek

A kérdések továbbra is fennállnak a járvány kapcsán, ám szakértők szerint Kína zárkózottsága meglehetősen nehezíti azokat a vizsgálatokat, melyek a koronavírus kirobbanásának körülményeit érintik.

Robert O’Brien, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a kínai vezetés a bevált módszerek alkalmazása helyett kezdetektől arra törekedett, hogy elfedezze a vuhani eseményeket.

„Két hónapba kerülhet a világközösség számára, hogy erre választ adjon” — fogalmazott riporterek előtt az amerikai tisztségviselő.

Irán képtelen megbirkózni a vírussal, de Washingtont és a „cionistákat” vádolja

Heteknek kellett eltelni, mire a rezsim jelentős lépésre szánta el magát: Iránban a biztonsági erők 24 órán belül kiürítik a városi utcákat.