Kínában felháborodás fogadta a vírusról elsőként hírt adó orvos halálát

Li Wenliang szinte ikonná vált hazájában, ahol „álhírek terjesztése” miatt próbálták meg elhallgattatni. 

Péntek reggel elhunyt az a kínai doktor, aki elsők között adott hírt a koronavírus pusztító természetéről — közölte a BBC.

A 33 éves szemész még december végén próbálta orvostársait figyelmeztetni a betegség veszélyeire, ám nem sokkal később a kínai hatóságok megfélemlítették, és maga is megfertőződött.

Egy chatcsoportban figyelmeztetett

Dr. Li maga osztotta meg történetét az előző hónapban, mikor a Weibo nevű közösségi oldalon posztolt. „Hello mindenkinek! Li Wenliang vagyok, a Vuhan Központi Kórház szemésze” — kezdte mondanivalóját a férfi, aki először december 30-án, egy orvosi csoportban küldött üzenetet a vírusról. Azt írta társainak, hogy minden esetben viseljenek védőruhát, így elkerülhetik a fertőzéseket.

A doktor decemberben hét beteg esetére figyelt fel, akikről kezdetben azt hitték, hogy SARS-vírust hordoznak. A betegeket karanténba zárták abban a kórházban, ahol dolgozott.

Coronavirus whistle-blower doctor Li Wenliang dies from the disease

Subscribe to our YouTube channel for free here: https://sc.mp/subscribe-youtubeLi Wenliang, the doctor who tried to blow the whistle about the coronavirus ou…

Pár nappal később azonban a hatóságok beidézték, és arra kényszerítették, hogy írjon alá egy levelet, amiben azzal vádolták, hogy olyan „hazug kommenteket küldött”, amikkel „megzavarta a társadalmi rendet”.

„Ezúton figyelmeztetjük: ha továbbra is ilyen arcátlanul makacskodik,és folytatja az illegális tevékenységét, bíróság elé fogjuk állítani — megértette?” — szegezték Dr. Linek, mikor aláírta a papírt.

Ő volt egyike annak a nyolc személynek, akik ellen „álhírek terjesztése” miatt indítottak vizsgálatokat. A megfélemlítésen túl Dr. Linek a betegséggel is szembe kellett néznie. Az orvos maga is megfertőződött és az elmúlt három hetet betegágyon töltötte.

Harc a szólásszabadságért

Az orvos pénteki halálhírét jelentős felháborodás kísérte, és tömegek foglalkoztak ügyével a közösségi médiaplatformokon.

Sokan haraggal vetették a kínai kormány és hatóságok szemére, hogy nem voltak hajlandóak időben foglalkozni a figyelmeztetésekkel, és próbálták elhallgattatni Dr. Lit.

Mindeközben Peking egy különleges korrupció-ellenes vizsgálóbizottságot küldött a járvány „gócpontjához”, hogy az orvos halála által kiváltott közharagot figyelje Vuhanban.

A kínai kommunista rendszer csak súlyosbít a vírushelyzeten

Míg a rendszer fenntartásához talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a vírus elleni fellépéshez mindennek az ellenkezője.

„Óriási válságról van szó. A kínai közvélemény megosztott volt, de ebben egyetértés áll fent. A közvélemény ugyanúgy áll a kérdéshez; mindenki együttérzést, elnyomást és fájdalmas haragot mutat” — fogalmazott a South China Morning Post számára a Vuhan Egyetem egyik professzora.

„Attól tartok, hogy a helyzet felrobbanhat, vagy olyanná válhat, mint amikor Hu Jao-pang hunyt el — vagy még rosszabbá”

— nyilatkozott  a helyi állapotokról Qin Qianhong professzor, utalva a kínai párttitkárra, akinek halála végül a Tienanmen téri tüntetésekhez vezetett 1989-ben.

Szakértők egyúttal azt állítják, a kínai kormány több dilemmával is szembe kell, hogy nézzen: megbüntessék-e a hatóságok képviselőit a közharag enyhítésére? Illetve kérdés, hogy a kialakult nyomás hatására készek lesznek-e a szólásszabadság számára nagyobb teret biztosítani Kínában.