A kínai kommunista rendszer csak súlyosbít a vírushelyzeten

Míg a rendszer fenntartásához talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a koronavírus elleni hatékony fellépéshez mindennek az ellenkezője.

Eddig közel 2800 koronavírusos esetet regisztráltak, legalább 80 ember életét vesztette, és a kór egy tucat országban ütötte fel a fejét. A vírus kiindulási pontját, Hubei körzetét lezárták, városai leginkább egy poszt-apokaliptikus film képsorait idézik autók, járókelők és eladók nélkül.

Bármilyen más hasonló halálos kórhoz hasonlóan a koronavírus is tragédia, azonban a kínai kommunizmus csak ront a helyzeten — írja az American Enterprise Institute.

A koronavírust nehéz megfékezni. A SARS-tól eltérően, ami 2003-ban 800 emberéletet követelt, a jelenlegi vírus még azelőtt fertőz, mielőtt az érintett személyek bármilyen tünetet felmutatnának. Akár kéthetes lappangási ideje is lehet, ami alatt úgy fertőznek a betegek, hogy magukról sem tudják, hogy azok.

Egy, a témában tanulmányt író orvos a koronavírust a múlt héten nemes egyszerűséggel „tünetmentes tüdőgyulladásnak” nevezte. A kínai kórházak sürgősségi osztályai máris túlterheltek, nincs elegendő hely a betegek elhelyezésére, így az egészséges embereket is veszélyeztetheti a betegség.

Neil Ferguson, a London Imperial College közegészségügyi szakértője a fertőzöttek valódi számát százezerre teszi.

A járvány más részeit is köszönhetjük a kínai kormánynak. Ahogy az a közelmúltban a The Wall Street Journal hasábjain is megjelent, a háborús cenzúra az Egyesült Államokban és a szövetséges országokban száz évvel ezelőtt nagy szerepet játszott abban, hogy a spanyolnátha világméretű világjárvánnyá alakuljon, amelybe becslések szerint 50 millióan haltak bele a világon, köztük hétszázezren az USA-ban.

Amennyiben a koronavírus járvány katasztrófájának jelentőségét a rossz hírek elhallgatásával, kisebbítésével eltorzítják, ezért is a kommunista rezsim információs kontrollja lesz a felelős. Az egypártrendszer és Hszi Csinping személyi kultusza nemcsak Kína minden sikeréért, de minden kudarcáért is felelős. A jelenlegi járvány azzal fenyeget, hogy leleplezi a kormány inkompetenciáját és őszintétlenségét, ennélfogva arra készteti a rezsimet, inkább hallgassa el a válság valódi mértékét – írja az amerikai konzervatív think tank.

Mivel polgáraiba és médiájába már belefojtotta a szót, nem marad senki aki elszámoltatná a kormányt.

A hatóságok most is aktívan igyekeznek elnyomni a közösségi médiát, mely szerint a válság sokkal rosszabb, mint amit a kínai vezetés kommunikál erről. Az egyik gyorsan törölt videóban, amelyet a Weibo kínai közösségi média oldalra tettek közzé, egy nő egy kórházon keresztülsétálva mutatja a folyosók mentén fekvő holttestek tömegeit.

Egy másik videóban egy fiatalember próbálja Vuhanban kideríteni az igazságot, és kórházi káoszról, foglalt segélyvonalakról és meghalni hagyott páciensekról számol be, miközben fél, hogy őt is levadássza a rendőrség.

A járvány megállítására tett kínai intézkedések lehet, hogy túl későn jöttek már. Hubei tartomány kormányzója két alkalommal is helytelen információkat közölt a védőmaszk-gyártási kapacitásról. Első alkalommal 10,8 milliárdot említett, majd kijavította magát 1,8 milliárdra. Végül bevallotta, a szám csupán 1,08 millió, ami Vuhan lakosságának csupán 10%-át képes ellátni. Azóta az inkompetencia szimbólumává vált, az emberek pedig egészen kikeltek magukból.

Az a tény, hogy a fejlett víruskutató laboratóriumnak számító Vuhan Virológiai Intézet titkos feladatokat lát el a kínai hadsereg számára, nem meglepő módon spekulációknak adott táptalajt, miszerint a koronavírus valamilyen úton-módon innen szabadulhatott ki.

Amennyiben valóban ez a helyzet, az az 1979-es antrax-kitörést idézné fel, mikor Szverdlovszkban egy szovjet biológiai fegyver laboratóriumból kiszabadultak antrax spórák, és mintegy 64 emberrel végeztek. A szovjet hatóságok 1992-ig eltussolták az eseményt, majd Borisz Jelcin, Oroszország elnökeként és Szverdlovszk volt párttitkáraként felfedte az igazságot. Ha a szél akkor más irányba fúj, több ezren érintkeztek volna a kórokozóval.

A Vuhant érintő utazási tilalom csak múlt csütörtökön lépett hatályba, miután mintegy ötmillió ember elhagyta a várost. Az hatóságok azóta kiterjesztették az utazási tilalmat egy olyan területre, amely 56 millió embert érint; erre azután került sor, hogy több száz millió ember utazott át az országot ezen a héten a Holdújév ünnepségeire. A hétvégén Kína ideiglenesen betiltotta a vadon élő állatok kereskedelmét, miután a koronavírus állatokról emberekre terjedt át.

A kínai kommunizmushoz talpnyalás, átláthatatlanság és információhiány szükséges, a koronavírus elleni hatékony fellépéshez pedig mindennek az ellenkezője – írja az AEI elemzője. Elképzelhető tehát, hogy a rendszer a koronavírust sokkal nagyobb tragédiává tette, mint amilyen amúgy lett volna.

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez világjárvány lesz”

Hongkongi tudósok szerint a még lappangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.