Ganz mégis kész összeállni Netanjahuval?

Értesülések szerint Beni Ganz hajlandó lenne csatlakozni Netanjahu kormányához, cserébe később ő lenne a miniszterelnök. A Kék és Fehér cáfolja, hogy vezetőjük erre készülne – írja a The Jerusalem Post.

Az ellenzéki Kék és Fehér cáfolta a 12-es csatorna csütörtök esti riportját, miszerint Beni Ganz arra készül, hogy belépjen egy Netanjahu vezette kormányba, még akkor is, ha ez a pártszövetség felbomlását jelentené.

A riport szerint Ganz úgy döntött, hogy elfogadja az ajánlatot, amely alapján először Netanjahu lesz miniszterelnök, majd őt Ganz váltaná a poszton.

Kék és Fehér többi tagja. Jair Lapid, Mose Jaalon és mások is egyértelművé tették, hogy nem ülnek be olyan kormányba, amelynek Netanjahu a vezetője. Ganz-t felszólították, hogy fejezze be a koalíciós tárgyalásokat a Likuddal.

Felfüggesztette a törvényhozás munkáját a Knesszet elnöke

Az államelnök azt kérte tőle, hogy a törvényhozás ellenőrizhesse a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedéseit.

A Likud és a Kék és Fehér korábban nem tudott megegyezni a parlamenti bizottsági helyek elosztásán, a likudos házelnök erre hivatkozva nem hívta össze a Knesszet plenáris ülését.

A lépés miatt Rivlin államfő is közbelépett, azóta pedig a legfelsőbb bíróság elnöke is a parlament megnyitására szólított fel.

Már a hét elején felröppent a hír, hogy titkos megbeszélések kezdődtek a Likud és a Kék-Fehér párt között létrehozandó egységkormányról. A The Jerusalem Post akkor azt írta: bizakodásra adhat okot, hogy a felek közötti nézetkülönbség nem tűnik áthidalhatatlannak, lényegében a miniszterelnöki rotáció és a miniszteri székek ügyében kell közös nevezőre jutniuk.

Csütörtökön demonstrálók több mint száz autóval indultak Jeruzsálembe, a Knesszethez, hogy tiltakozzanak a törvényhozás munkájának beszüntetése miatt. A rendőrség nem engedte őket közel a városhoz, 25 kilométerre Jeruzsálemtől blokádokat állítottak fel és feltartóztatták a konvojt.

A tüntetés szervezői azt mondták a helyszínen, hogy az „izraeli demokrácia védelmében” tiltakoznak a kormány szerintük antidemokratikus lépései ellen, amelyeket az a koronavírus elleni védekezés álcája alatt hajt végre.

Harc Izrael zsidó lelkéért

Egy, az arab Egyesült Listára támaszkodó izraeli kisebbségi kormány lehetősége világos, és nagyon valós veszély.