Titkos megbeszélések a Likud és a Kék-Fehér párt között?

Hétfőn állítólag titkos megbeszélések kezdődtek a Likud és a Kék-Fehér párt között létrehozandó egységkormányról, még azelőtt, hogy Beni Ganz átvette volna Rivlin államelnöktől a kormányalakítási megbízást.

Bár a megbeszélés eredményéről semmilyen információ nem szivárgott ki, bizakodásra adhat okot, hogy a felek közötti nézetkülönbség nem tűnik áthidalhatatlannak, lényegében a miniszterelnöki rotáció és a miniszteri székek ügyében kell közös nevezőre jutniuk – írja a The Jerusalem Post.

A megbeszéléseket a hírek szerint Netanjahu egyik politikai tanácsadója, a Sász párt vezetője, Árje Deri és a Kék-Fehér párt képviselője, Gabi Ashkenazi vezette.

Az állítólagos megbékélés ellen szól azonban, hogy a Kék-Fehér párt hétfőn három javaslatot is benyújtott a Knesszet elé, és mindhárom Netanjahu ellen szól. Mindegyik két ciklusra maximalizálná egy politikus miniszterelnökségét, illetve megtiltaná, hogy olyan politikus lehessen miniszterelnök vagy miniszter, aki ellen büntetőjogi eljárás folyik. A javaslatok szintén nem engednék, hogy ilyen személy kormánypárti koalíció tagja legyen.

A Kék-Fehérek lépését a Likud párt felelőtlennek tartja olyan időkben, amikor nemzetközi krízis kívánná meg az összefogást.

„Nagykoalíciót akarnak, eközben személyes és antidemokratikus javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek visszamenőleg kívánják érvényteleníteni két és fél millió választó akaratát. Még Törökországban és Iránban sincs hasonló törvény, aki egységet akar, az nem így viselkedik” – áll a Likud közleményében.

Beni Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője tegnap átvette Rivlin államelnöktől a kormányalakításra szóló megbízást, amely négy hetet biztosít Ganznak, hogy életképes koalíciót hozzon össze. Rivlin indoklása szerint azért Ganz kapja a megbízást, mert 61 képviselő támogatását élvezi a Netanjahut támogató 58 képviselővel szemben.

Ganz azzal az ígérettel fogadta el a megbízást, hogy „mindent megtesz azért, hogy néhány napon belül széles támogatottságot élvező, hazafias, nemzeti kormány alakulhasson”.

Beni Ganz átveszi kormányalakítási megbízását Reuven Rivlin államelnöktől

Ganz elmondása szerint kormánya „szolgálni fogja a Kék-Fehér pártra szavazókat ugyanúgy, ahogy a Likudot támogatókat és minden más párt szavazóit, legyenek azok bal, vagy jobboldaliak”.

Ganz ígéretet tett továbbá arra, hogy megvédi a Júdea és Szamária területén élőket, az ország arab lakosait és mindazokat, akik az izraeli társadalom perifériájára szorultak. Küzdeni kíván a koronavírus ellen csakúgy, mint „az ellen a járvány ellen, amely megosztottságot és gyűlöletet szült”.

Ganz a mandátum átvételét követően találkozott Avigdor Libermannal és a Munkapárt-Merec szövetség vezetőjével, Amir Peretz-cel is. Azonban Ganz egyeztetési szándékát elutasította Naftali Bennett, a Jamina párt elnöke csakúgy, mint a Sász illetve más vallásos pártok. Bennett Ganznak a Netanjahu kormányhoz való csatlakozást javasolta.

„Nem kívánok találkozni, amíg pártja nem hagy fel az Egyesült (Arab) Lista pártszövetség támogatásával, amely a terrorizmust támogatja” – szólt Bennett közleménye.

Fertőtlenítés és lázmérés után alakult meg az új parlament Jeruzsálemben

A kormányalakításra a törvények szerint 28 nap áll Beni Ganz rendelkezésére. Ez nem biztos, hogy összejön. Nagy Gabriella beszámolója,