Fertőtlenítés és lázmérés után alakult meg az új parlament Jeruzsálemben

A kormányalakításra a törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre. Beni Ganz mandátumának átvételekor azt nyilatkozta, hazafias, széles nemzeti kormányt szeretne, amely nem csak a vírust hanem az országban kialakult gyűlöletet is meggyógyítaná oly módon, hogy a megalakuló koalíció minden izraeli állampolgár kormánya legyen. 

A zsidó állam történetében rendhagyó módon először üres sorok előtt vette kezdetét a törvényhozó testület képviselőinek ünnepélyes eskütétele, a 23. Knesszet beiktatása.
Izrael legújabb parlamentjének megalakulása előtt a déli órákban Reuven Rivlin államelnök tegnap esti bejelentésének megfelelően a Kék-Fehér szövetség vezetőjét, Beni Ganzot bízta meg a kormányalakítással.

Izraelben utoljára 2015-ben sikerült működőképes kormányt alakítania az elmúlt tíz év során minden választást megnyerő Likud párt vezetőjének, Benjamin Netanjahunak. A 2018 decemberében meghirdetett előrehozott választások áprilisban majd szeptemberben kormányalakítási kudarccal végződtek, így idén márciusban is az urnákhoz kellett járulniuk a választóknak.

Kormányt az a jelölt tud alakítani, akinek egyszerű többsége van, vagyis több igen, mint nem szavazatot tud begyűjteni úgy, hogy a tartózkodás nem számít az elutasító szavazatok közzé. Kormányalakítással az elnök azt a jelöltet bízza meg, aki a legtöbb képviselő ajánlását begyűjti.

A jelölések azonban nem jelentenek semmilyen kötelezettséget a koalíció megalakítására.

Tavaly áprilisban például Avigdor Liberman annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahut ajánlotta, végül nem tudott megegyezni a jobboldali pártokkal, és végül a Knesszet feloszlatta magát. Szeptemberben, annak ellenére, hogy Beni Ganzot az Egyesült Lista arab pártjai – a Baladot leszámítva – ajánlották miniszterelnöknek, a kormányalakítás során végül semmilyen valódi tárgyalás nem folyt Ganz és az Egyesült Lista között.

Beni Ganz alakíthat kormányt Izraelben

Bár Ganz megszerezte 61 képviselő támogatását, egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán képes lesz kormányt alakítani.

Jelenleg, a 23. Knesszet kormányának beiktatása után hasonló a felállás, mint tavaly szeptemberben, azzal a különbséggel, hogy most nem Netanjahu, hanem kihívója kapott először lehetőséget a koalícióalakításra. A politikai erővonalak tekintetében Liberman ezúttal nyíltan Ganzot támogatta, míg előző alkalommal senkit nem ajánlott miniszterelnöknek.

Nagy kérdés, hogy Liberman, amennyiben Ganznak mégsem sikerül egységkormányt alakítania, kiegyezne-e egy centrista – baloldali koalícióval, amelynek megalakulását, költségvetésének megszavazását kívülről az arab pártok szavazata biztosítaná.

Az új Knesszet beiktatásának és – amennyiben sikerül – a kormány megalakulásának körülményei rendhagyóak. A zsidó állam törvényhozó testületének épületében a tegnap végzett fertőtlenítés után életbe lépett a koronaprotokoll. A képviselők az ünnepélyes eskütételre érkezéskor kötelező lázmérésen estek át, ezenkívül az egész épületben az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseinek megfelelően a képviselők korlátozott számban tartózkodhatnak egyszerre ugyanazon a helyen.

Az étteremben csak ketten fogyaszthattak a személyzeten kívül. A törvényhozó testület termében egyszerre tízen lehetnek, ezért az esküt egyidőben mindössze három képviselő tehette le Juli Edelstein házelnök, Reuven Rivlin államelnök, Eszter Hajut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a segítő személyzet jelenlétében.

Fotó: The Times of Israel.

A 23. Knesszet megalakulása a szokásosnál hosszabbra húzódott, a 40-szeres rotáció (mivel egyszerre csak három képviselő tehette le az esküt, ennyiszer cserélődtek) Benjamin Netanjahu és Beni Ganz eskütételével kezdődött.

A kormányalakításra a törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre. Beni Ganz mandátumának átvételekor azt nyilatkozta, hazafias, széles nemzeti kormányt szeretne, amely nem csak a vírust hanem az országban kialakult gyűlöletet is meggyógyítaná oly módon, hogy a megalakuló koalíció minden izraeli állampolgár kormánya legyen.

A Netanjahu vezette jobboldali blokk, a két ultraortodox párt, a Sasz valamint a Jahadut Hatora, illetve a nemzeti-vallásos pártok szövetsége, a Jamina vezetői Ganz telefonhívását ugyan fogadták, azonban nem kívánnak vele tárgyalásokat folytatni az általa vezetett koalíció megalakításáról. A Likud és a Kék-Fehér az elnök sürgetésére vasárnap este úgy döntött, hogy tárgyaló csapataik összeülnek a napokban.

Amennyiben Ganznak nem sikerül a Liberman által is megnevezett egységkormány, vagy végső esetben kisebbségi kormány megalakítása, a jobboldali blokk abban reménykedik, hogy Rivlin Netanjahunak adja a mandátumot. Ebben az esetben a szeptemberi forgatókönyv fog újból megismétlődni és az Egészségügyi Minisztérium által kilátásba helyezett kijárási tilalom és a gazdaság részleges leállítása után az izraeliek valószínűleg zsinórban negyedszer is választásra kényszerülhetnek.

Izrael: 250-re nőtt a fertőzöttek száma, jön a tömeges megfigyelés

A kormány a mobiltelefonok megfigyelésével akadályozná meg az új koronavírus terjedését.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.