Beni Ganz alakíthat kormányt Izraelben

Reuven Rivlin elnök hétfőn délben hivatalosan megbízta a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Ganz ex-vezérkari főnököt a kormányalakítással. Az elnök arra sürgette az ellenzéki vezetőt, hogy a lehető leghamarabb hozzon létre egy minél szélesebb kormányt.

Ganz a mandátum elfogadásakor ígéretet tett, hogy napokon belül nemzeti kormányt fog alakítani, amilyen széleset csak lehet, és kormánya a koronavírus mellett a gyűlölet és megosztás vírusát is kigyógyítja az izraeli társadalomból – írja az Új kelet online.

„Ezek nem átlagos napok”, mondta Ganz. „A vezetőknek félre kell tenniük a személyes érdekeiket”, majd kijelentette, hogy kormánya az összes párt szavazóit képviselni fogja.

A jelölés előzménye, hogy vasárnap az elnöki rezidencián tartott konzultációkon a Knesszetbe bejutott pártokkal Ganz kapta a legtöbb ajánlást a miniszterelnöki posztra.

Példátlan: az összes arab képviselő Ganzt ajánlja miniszterelnöknek

Az arab Egyesült Lista egésze hivatalosan benyújtotta a javaslatát Rivlin elnöknek, amihez valószínűleg Liberman is csatlakozni fog.

Ganz a Kék-Fehér, a Munkapárt-Merec, a Jiszráel Beitenu és az Egyesült Lista támogatásával 61, míg Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök 58 képviselő (Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Jamina) támogatását szerezte meg.

Bár Ganz megszerezte 61 képviselő támogatását, ami elvileg pont elég a kormányalakításra, egyáltalán nem biztos, hogy a koalícióját ezek a pártok fogják alkotni, illetve, hogy egyáltalán képes lesz kormányt alakítani – írja az Új kelet online.

A teljes cikket itt olvashatja el.