Példátlan: az összes arab képviselő Ganzt ajánlja miniszterelnöknek

Az arab Egyesült Lista egésze hivatalosan benyújtotta a javaslatát Rivlin elnöknek, amihez valószínűleg Liberman is csatlakozni fog. 

A Knesszet mind a 15 arab képviselője Beni Ganzot látná szívesen az ország élén, mivel remélik, így végül megszabadulhatnak a régóta regnáló jobboldali, cionista Benjamin Netanjahutól — írja a The Jerusalem Post.

Ajman Ode  a Lista elnöke egyértelművé tette, semmi szín alatt nem akar még egy Netanjahu-ciklust. Hozzátette azt is, hogy amennyiben Ganz és Netanjahu mégis egységkormányt mer alakítani, ők lesznek a legnagyobb ellenfeleik.

Ode kitért arra is, hogy a Balad párt az Egyesült Listán belül korábban nem volt hajlandó beállni Ganz mögé, de eljutott arra a pontra, hogy meghozta a „bátor” döntést, hogy mégis támogatja a zsidó vezetőt.

Mindez lehetővé teheti Ganz számára, hogy a törvényhozók többségét maga mellett tudva elérje, hogy Reuven Rivlin államfő őt bízza meg kormányalakítással, feltéve, ha Avigdor „királycsináló” Liberman és a Jiszrael Beitenu párt is csatlakozik a formációhoz.

A Likud szerint felháborító, hogy a Fehér és Kék párt akár terroristák támogatóival is összeállna, ahelyett, hogy csatlakozna az egység kormányhoz.

Rivlin elnök korábban azt nyilatkozta, hogy a vírushelyzet miatt először egy ideiglenes megoldásra lenne szükség.

Ganz felkereste az arab pártok vezetőit

A Balad párt azonban kimaradt a koalíciós tárgyalásokból.