Ganz felkereste az arab pártok vezetőit

A Balad Párt kimaradt a koalíciós tárgyalásokból.

Az Egyesült Lista négy pártja közül hármat közös kormányalakításra szólított fel Beni Ganz hétfőn — írta a Jerusalem Post. Az ellenzéki Kék-Fehér párt elnöke szerint ezzel a lépéssel a zsidó és arab állampolgárokat szeretnék szolgálni, valamint egy újabb választás elkerülése is a cél.

Ganz egyeztetéseket folytatott a Hadas Párttal, a Taal Párttal és az Egyesült Arab Lista vezetőivel, míg a Metanesz Sehada által vezetett — szélsőségesebb — Balad Párt kimaradt a tárgyalásokból.

Sehada elmondása szerint nem lepődött meg azon, hogy Ganz kihagyta. Pártjának három Kneszet-képviselője ellenzi, hogy Ganzot javasolják Reuven Rivlin számára az új kormány felállításához.

Hétfőn Beni Ganz pozitívan nyilatkozott a többek által csak „királycsinálóként” emlegetett Avigdor Libermannal folytatott megbeszéléséről. A Jiszráel Beitenu vezetőjével arról tárgyaltak, milyen feltételek mellett állhatna fel kisebbségi kormány.

„Beszéltünk az alapelveinkről és kormányalakításban egyeztünk meg, hogy kimozdítsuk Izraelt az iszapból, és megelőzzünk egy negyedik választást” — nyilatkozott Ganz a megbeszélés után.
Liberman az újságíróknak azt mondta, legrosszabb megoldásnak az újabb voksolást tartja — és csak azután lépnek Ganzcal, hogy az izraeli elnök kijelöl valakit a következő kormány élére jövőhét hétfőn vagy kedden. Amennyiben ez a személy Ganz lesz, ő és Liberman kisebbségi kormány megalakítására igyekezhet.
A Kék-Fehér párt, a Munkapárt-Geser-Merec baloldali formációval, Jiszráel Beitenuval és az Egyesült Lista indulóival együtt 62 képviselővel rendelkezne. A Kék-Fehér két képviselője nélkül — akik ellenzik a kisebbségi kormány ötletét –, valamint a Balad három képviselőjének kihagyásával Ganz csak 57 képviselőt tudna megnyerni táborának, szemben Benjamin Netanjahu 58 mandátumot számláló jobboldali blokkjával.
A Likud hétfőn orosz nyelven kezdett kampányba Liberman ellen. A hirdetéseken apolitikust orosz becenevén „Ivetnek” szólítják.
„Mondd Ivetnek: nyet!” — szerepel a kiírásokban.