Izrael: 250-re nőtt a fertőzöttek száma, jön a tömeges megfigyelés

Az izraeli kormány a mobiltelefonok megfigyelésével akadályozná meg az új koronavírus terjedését.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, Izraelben újabb szigorú intézkedéseket jelentettek be, hogy megfékezzék a járványt. Vasárnaptól bezártak minden oktatási intézményt, és megtiltottak minden tíz főnél nagyobb gyülekezést. Bezártak a plázák és az éttermek, és felszólították a lakosságot, hogy tartsanak két méter távolságot egymástól.

Csak az elmúlt 24 órában 50 újabb beteget diagnosztizáltak az országban. Az új fertőzöttek között van egy vezető tel-avivi orvos és egy katona is – számolt be a The Jerusalem Post. 

A betegek közül 190-en vannak kórházban, a legtöbbjük csak enyhe tüneteket produkál, azonban öten kritikus állapotban vannak. Jelenleg összesen 63 ezer ember van otthoni karanténban.

Az egyik fertőzött a tel-avivi Ichlov kórház vezető orvosa. A doktor teljes osztályát, akik közül sokan idősek, el kellett szállítani, az ápolókat és az egészségügyi személyzetet pedig karantén alá helyezték.

Az újabb drasztikus intézkedések sorában Amír Ohana igazságügyi miniszter előbb veszélyhelyzetet rendelt el a törvényszékeken, és ezzel kibővített az átmeneti kormány jogköreit, majd elrendelte a nem sürgős bírósági ügyek befagyasztását. Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeit kedden kezdte volna tárgyalni a jeruzsálemi bíróság, de ezt május 24-ére halasztották.

Terrorelhárító eszközökkel lépne fel Izrael a „láthatatlan ellenség” ellen

A nyomkövető technológiát a hatóságok arra fogják használni, hogy feltérképezzék a potenciális fertőzötteket.

Vasárnap Benjamin Netanjahu-n is elvégezték a koronavírus tesztet, ami negatív lett.

Az izraeli betegek közül egyetlen egynél nem tudták még megállapítani, hogy kitől kaphatta el a vírust.

Tegnap az izraeli kormányzat bejelentette, hogy terrorelhárító eszközöket fognak bevetni annak érdekében, hogy vissza tudják vezetni a diagnosztizált betegek érintkezéseit. A kabinet vasárnap megtárgyalta a kérdést és elfogadta, hogy a Sin Bet (a belföldi titkosszolgálat) bírósági engedély nélkül is megfigyelhesse az izraeli állampolgárok telefonjait – írja a The Times of Israel. 

A gyakorlatban a rendelkezés azt fogja jelenteni, hogy visszanézik a koronavírusos betegek telefonján, hogy két méteres távolságon belül kivel érintkeztek legalább tíz percig. Ezeket az adatokat elküldik az egészségügyi szerveknek, amelyek értesítik az érintetteket, hogy vonuljanak karanténba.

Ha a Knesszet titkosszolgálati albizottsága is megszavazza a megfigyelést, akkor a Sin Bet megkezdheti a műveletet. Az állampolgárokról begyűjtött adatokat harminc nap után törölni kell.

Bár a kormány szerint a lépés életeket menthet, az emberi jogi szakértők szerint az intézkedés nem tartja tiszteletben a magánélethez való jogot. Egyes aktivisták szerint nem szabad a vészhelyzetet arra használni, hogy lebontsák a demokráciát.

„Biztosíthatom, hogy Izrael Államban nincs és nem lesz ‘nagy testvér’, még olyan szélsőséges helyzetben sem, mint a mostani” – mondta Bezalel Szmotrics közlekedési miniszter George Orwell 1984 című disztopikus regényére utalva.

Véget érhet a Netanjahu éra: Ganz elegendő támogatást szerzett a kormányalakításhoz

Avigdor Liberman csatlakozott az Egyesült (Arab) Listához, és a Munkapárt-Geser-Merec tömbhöz, így már 61 képviselő javasolja Beni Ganzot miniszterelnöknek Izraelben.